Головна Новини Бізнес новини компаній Тарифні борги «Укренерго»: хто і скільки грошей винен компанії
commentss НОВИНИ Всі новини

Тарифні борги «Укренерго»: хто і скільки грошей винен компанії

В «Укренерго» розповіли, які учасники ринку заборгували їм найбільше коштів

18 травня 2021, 16:05
Поділіться публікацією:

Борги учасників ринку перед НЕК "Укренерго" щодо сплати за послуги з передачі електроенергії та диспетчерського (оперативно-технічного) управління складають близько 5,9 млрд грн з ПДВ. Про це йдеться у відповіді компанії на запит від видання "Коментарі".

Тарифні борги «Укренерго»: хто і скільки грошей винен компанії

Укренерго. Фото з відкритих джерел

Станом на 11 травня 2021 року із загальної суми боргу майже 5,1 млрд грн — заборгованість щодо тарифу з передачі, а 0,8 млрд грн — з диспетчеризації.

Водночас близько 55% боргу за послуги з передачі припадає на ТОП-50 боржників, зазначили в "Укренерго". Серед них найбільші суми за такими групами учасників ринку: неплатоспроможні державні компанії, постачальники електроенергії та постачальники універсальних послуг (які постачають електроенергію населенню), оператори систем розподілу.

В іншій частині боргу значна частка припадає на трейдерів, які не сплачують за передачу під час імпорту електроенергії. Структура боргу за тарифом з диспетчеризації не має системного характеру.

"Разом з тим НЕК "Укренерго" системно працює над покращенням фінансової дисципліни учасників ринку, в результаті чого вже більшу частину І кварталу 2021 року рівень розрахунків за послуги компанії складає 100% від планових показників або перевищує їх. Ця ж тенденція наразі продовжується і у ІІ кварталі 2021 року", — зазначено у відповіді виданню "Коментарі"

В компанії звернули увагу, що суми заборгованості окремих учасників (юридичних осіб) ринку є конфіденційною інформацією, яку НЕК "Укренерго" не має права розголошувати.

Зазначимо, що в лютому сума позовів НЕК Укренерго до учасників ринку за борги за тарифами на передачу електроенергії та диспетчеризацію становила близько 1,7 млрд грн.

Раніше "Коментарі" писали, що Зеленський підписав закон, який зобов'язує НКРЕКУ припинити імпорт електроенергії з РФ і Білорусі. Експерти розповіли про наслідки.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Комментарии
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини