Головна Новини Бізнес новини компаній Укрпошта купує банк: в чому плюси і мінуси ідеї
commentss НОВИНИ Всі новини

Укрпошта купує банк: в чому плюси і мінуси ідеї

Експерти оцінили ідею Укрпошти придбати банк, про що заявив глава компанії Ігор Смілянський

17 травня 2021, 14:00
Поділіться публікацією:

Глава Укрпошти Ігор Смілянський повідомив, що це ДП має намір придбати банк і вже оголошений тендер на оцінювача. Експерти для видання "Коментарі" оцінили плюси і мінуси цієї ідеї.

Укрпошта купує банк: в чому плюси і мінуси ідеї

Голова Укрпошти Ігор Смілянський. Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

"У світі є як позитивний, так і негативний подібний досвід"

Доктор економічних наук, професор, народний депутат V-VI скликань Олексій Плотніков підкреслює, що ідея про покупку банку Укрпоштою, так само як ідея про те, що це держпідприємство буде без банку виконувати ряд фінансових послуг — не нова. І у світі, за його словами, є як позитивний, так і негативний подібний досвід.

"Якщо Укрпошта матиме поштовий банк, як в тій же Австрії, Швейцарії, якщо буде орієнтуватися на їх вдалий досвід, це дозволить їй, наприклад, залишити опцію з доставки пенсій, яку хочуть скасувати з осені. Тобто, пенсіонерам не буде потреби шукати якийсь інший банк, вони продовжать звично отримувати пенсії через Укрпошту", — пояснює експерт.

За його словами, проти ідеї власного банку для Укрпошти виступав НБУ.

"Це пов'язано з тим, що Укрпошта має безліч філій, мабуть, більше, ніж будь-який банк. І якщо в кожній філії буде, умовно кажучи, відділення банку від Укрпошти, це буде монстр, який охопить занадто багато. У цьому, напевно, регулятор бачить ризики, — розмірковує Олексій Плотніков. — Але, знову ж таки, прорахувавши всі ризики, взявши краще зі світового досвіду, ми можемо отримати цілком ефективний механізм. Втім, поки не зовсім ясна концепція, модель, яка буде обрана Укрпоштою".

"Потребуватиме додаткових інвестицій в структуру і персонал"

Виконавчий директор Асоціації захисту банків, глава громадської організації Re: Старт, фінансовий експерт Оксана Чепіжко зазначає: "Бажання Укрпошти придбати банк без проблемних активів (на сьомий рік "рішучих реформ" це стає проблемою), безумовно, має свої плюси. Це знизить загальні витрати як Укрпошти, так і держави в цілому, зробить послугу більш сучасною і доступною".

Мінусом Оксана Чепіжко вважає заявлене бажання ДП придбати банк без розвиненої мережі в невеликих містах і селах. На її думку, це потребуватиме додаткових інвестицій в структуру і персонал в умовах, коли підприємство працює або в збиток, або на мінімумі рентабельності — при зарплатах в Наглядовій раді "як в Ілона Маска".

"Потрібно реформувати та удосконалити те, що вже є"

Кандидат економічних наук Олександр Вовченко звертає увагу, що Укрпошта, будучи монополістом на ринку десятки років, не стала для громадян "Нової поштою". Він підкреслює, що навіть заходячи в уже оновлені відділення Укрпошти, відчувається, як в повітрі витає "совок". Це, за його словами, стосується і обслуговування, і репутації, і умов праці.

"Тому для реальних оновлень потрібні стратегії, ідеальний порядок, бездоганна репутація, сильна команда професіоналів. Потрібно реформувати і удосконалити те, що вже є, а не освоювати нові напрямки зі шлейфом старих проблем. Зрозуміло, що новий курс — це ковток свіжого повітря для структури. Але не розібравшись з якістю існуючих послуг, не можна перестрибнути на інший рівень, — впевнений Олександр Вовченко. — Тому ідею з покупкою банку для Укрпошти, вважаю передчасною. На цьому етапі, перебирання невластивих функцій Укрпоштою може мати негативні наслідки для конкуренції на ринку".

Експерт зазначає, що забезпечення гідних умов життя громадян у віддалених населених пунктах, зокрема, в питаннях отримання пенсій, доступу до фінансових послуг, забезпечення інтернетом і т.д. — це питання державного значення. І вирішувати його потрібно консолідованими зусиллями всіх відповідальних органів влади.

Нагадаємо, "Укрпошта" вирішила побудувати автоматизований сортувальний центр за 50 млн доларів: що в ньому особливого.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Комментарии
comments

Обговорення


Новини