Головна Новини Бізнес новини компаній Відмова Proton Energy поставляти дизель на український ринок: як це вплине на ціни
commentss НОВИНИ Всі новини

Відмова Proton Energy поставляти дизель на український ринок: як це вплине на ціни

Експерти розповіли, які можуть бути наслідки від рішення Proton Energy Group

22 березня 2021, 14:41
Поділіться публікацією:

У Мінекономіки провели наради з ключовими асоціаціями нафтогазового комплексу та учасниками ринку у зв'язку з нещодавніми заявами компанії Proton Energy Group про призупинення постачання дизельного палива на український ринок. "Коментарі" дізналися в експертів, що відбувається, чому та які можуть бути наслідки.

Відмова Proton Energy поставляти дизель на український ринок: як це вплине на ціни

Фото з відкритих джерел

"Зростання цін може бути до 1 грн на літрі"

Член Наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук зазначає, що компанія Proton Energy фактично відмовилася працювати на ринку України, аргументуючи це санкціями проти своїх партнерів.

"Логічно, що вони бачать ризики для себе. Однак ресурс поставляє Роснефть, яка може знайти інших партнерів для постачання газу і дизеля в Україні. Швидше за все, так і буде, — прогнозує Юрій Корольчук. — Позиція росіян — не втрачати ринок збуту. Але і не створювати конфлікту. Тому, думаю, відбудеться заміщення".

Гірше, якщо Роснефть зніме з себе це питання й інші українські компанії будуть хаотично шукати ресурс на усіх можливих ринках. Тоді зростання цін може бути до 1 грн на літрі, не виключає експерт.

"Політичний тиск можна зупинити економічними інструментами"

Максим Білявський, провідний експерт Центру Разумкова, вважає, що гострого дефіциту на ринку нафтопродуктів України не буде. Заяви російського бізнесу він вважає не чим іншим, як застосуванням Кремлем енергетики у своїх політичних стратегіях.

"Загалом ситуація дуже схожа на те, як Газпром свого часу припиняв постачання природного газу. І чим це закінчилося? Диверсифікацією і втратою ринку монополістом", — нагадує експерт.

Він зазначає, що політичний тиск можна зупинити економічними інструментами.

"У 2020 році Proton Energy займали понад 20% у структурі постачань дизельного палива і скрапленого газу на український ринок. Пік попиту, особливо на дизельне паливо, припадає на середину квітня, що пов'язано з початком посівної кампанії. Це означає, що великі споживачі мають три тижні для підписання нових контрактів. Існує три джерела покриття додаткової потреби України. Перший — збільшення відвантажень у морських портах, де спостерігається профіцит потужностей приймання. Втім, можуть виникнути проблеми із пропускною здатністю залізниці. Потрібно робити розрахунки. На мою думку, 180 тисяч тонн можна отримати. Друге джерело — це шукати додаткові обсяги у Польщі та країнах Прибалтики. Що стосується постачання із Білорусі, невідомо. наскільки політичний фактор вплине на відпускну ціну у нових контрактах. Третє — збільшення виробництва на вітчизняних нафтопереробних підприємствах", — зазначає Максим Білявський.

На його думку, у разі несвоєчасного покриття потреби, ціни, ймовірно, можуть піднятися до 30%. До найбільших ризиків експерт відносить спекуляції з цінами у роздрібному сегменті на тлі новин про можливий дефіцит палива.

Раніше повідомлялося, на скільки зростуть ціни на бензин і дизпаливо в Україні. Експерти озвучили прогноз.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Сташинский

22 березня 2021, 15:31

Отакойи! Украйинци платять агрэсору за дызэль? А як жэж "остаточнэ прощавай!". Га?!


Новини