Головна Новини Бізнес економіка Аналітики оцінили ефективність БЕБ
commentss НОВИНИ Всі новини

Аналітики оцінили ефективність БЕБ

Бюро економічної безпеки зупинило тиск на бізнес, але все ж лишається неефективним у своїй діяльності

10 червня 2023, 21:02
Поділіться публікацією:

Ефективність діяльності Бюра економічної безпеки в поточному році низька, хоч і спостерігаються певні позитивні зрушення. До таких висновків прийшли аналітичні центри, в результаті проведення моніторингу БЕБ. Про це, як повідомляють "Коментарі", заявив представник Економічної експертної платформи Олег Гетьман.

Аналітики оцінили ефективність БЕБ

Бюро економічної безпеки

Серед основних прорахунків в діяльності БЕБ названа непрозорість, хоча і було опубліковано Звіт за 2022 рік та Результати роботи БЕБ у травні 2023 року. Та, як зазначають експерти, наведені в них дані "не корелюються з офіційною статистикою Офісу Генерального прокурора". Ще одним недопрацюванням є штатна неукоплектованість контролюючої установи: чисельність БЕБ становить 799 працівників з 4 000 необхідних, а це складає лише 20% від затвердженої чисельності.

Серед нечисленних здобутків БЕБ аналітики називають припинення "терору" білого бізнесу. Разом з тим,  згідно статистики Офісу генпрокурора, кількість кримінальних правопорушень за п'ять місяців 2023, відкритих БЕБ, складає 937. Це виглядає вкрай низьким показником, як для справжньої боротьби із економічною злочинністю, оскільки середня сума встановлених збитків в одному провадженні дорівнює 192 тис грн. У 2021 вона становила  655 тис. грн.

Справді, відповідно до нещодавніх опитувань, найбільшими проблемами білого бізнесу зараз є зниження купівельної спроможності населення, зростання цін на сировину, ускладнена логістика, нестача фінансування та доступу до кредитування. Серед 15 проблем бізнесу — відсутній тиск правоохоронців.

Натомість, тиск силовиків збільшився на "сірий" бізнес, "схемники" вкрай незадоволені такою увагою до них. Перевірки "сірого" бізнесу у 2023 році стали масовими, зокрема, закрито низку потужних "чорних" виробництв тютюнової та алкогольної продукції.

Тим часом, міністерство оборони задало всім українцям три питання.

Озвучене прохання від Зеленського: "Так Путіну і передайте".

А Токаєв не захотів їхати на економічний форум Путіна. 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини