Головна Новини Бізнес економіка Аудит України: чому влада не використовує весь економічний потенціал країни
commentss НОВИНИ Всі новини

Аудит України: чому влада не використовує весь економічний потенціал країни

Експерти розповіли, чому влада не використовує весь економічний потенціал країни

9 листопада 2020, 15:47
Поділіться публікацією:

Під час презентації економічного аудиту країни та векторів розвитку до 2030 року, прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що інвестиційний потенціал України складає 63 млрд доларів. Водночас економічні втрати нашої країни через невикористаний економічний потенціал нібито становлять трильйон доларів за останні 10 років. Наскільки достовірні заяви та чи робила хоч щось нова влада для того, щоб змінити ситуацію — "Коментарі" розбиралися разом з експертами.

Аудит України: чому влада не використовує весь економічний потенціал країни

Що робить влада

Економіка як наука не відрізняється математичною строгістю, а розрахунки в політиці — річ разюче гнучка, наголошує старший аналітик з податкових питань Інституту соціально-економічної трансформації В'ячеслав Черкашин.

"Якщо перша цифра (інвестиційний потенціал, що становить 63 млрд доларів), з урахуванням перспектив національного ринку землі і великої приватизації, викликає легкий ступінь довіри, то друга цифра, через значущість суми і тимчасового інтервалу, вельми хистка і ефемерна. Для наочності, сумарний обсяг ВВП України за останні 10 років не перевищує 1,4 трлн дол. Для того, щоб досягти озвученого показника (1 трлн дол), зростання економіки повинно було скласти близько 70%. Жодна країна світу не змогла демонструвати подібну динаміку так довго. В окремі роки — так, але не 10 років поспіль", — пояснює експерт.

На думку В'ячеслава Черкашина, нова влада нічого не зробила, щоб якось змінити ситуацію. Та й не могла зробити, впевнений він.

"Вікно можливостей було занадто коротким — друга половина 2019 року. Потім політична турбулентність початку поточного року, а потім пандемія коронавірусу привели економіку України в стан виживання, в якому вона залишається досі ", — резюмує аналітик.

Нічого, крім розмов про перспективи

Доктор наук з державного управління, кандидат технічних наук Геннадій Рябцев звертає увагу, що протягом останнього десятиліття влада замість того, щоб розв'язувати проблеми, заявляє про їхню наявність і розповідає про перспективи їх вирішення.

"Ті оцінки, які зроблені, становлять інтерес з точки зору економічної науки. Однак потенціал — це категорія не матеріальна. Наявність потенціалу не означає, що він буде реалізований. Для цього необхідно робити конкретні дії", — підкреслює експерт.

Він нагадує, що останні 30 років йде мова про важливість транзитного потенціалу України. Але сьогодні очевидно, що цього потенціалу у нас більше немає.

"Останні 7 років говориться про можливість забезпечення газової незалежності України шляхом використання газового потенціалу. При цьому обсяги видобутку газу не збільшуються. І перспектив збільшення не проглядається, — продовжує Геннадій Рябцев. — Можна як завгодно довго говорити про потенціал, але не маючи реальних шляхів його реалізації, ми нічого не доб'ємося".

Бентежить експерта і те, що документ, представлений урядом, має назву "вектори".

"Це не концепція, не стратегія, а щось невизначене. Більш того, я не уявляю, як країна може одночасно рухатися за 30 різними векторами, — говорить Геннадій Рябцев. — Безумовно, представлений документ може справити глибоке враження на дилетантів кількістю цифр і правильних слів, але з точки зору формування і реалізації державної політики — цей документ не більше ніж інформування громадськості про те, що Україна може бути успішною. Може, але чомусь так і не стала".

Раніше "Коментарі" писали, що експерти порадили прем'єру менше займатися ретроспективою і більше сучасним станом економіки, звітуючи за свою фактично виконану роботу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини