Головна Новини Бізнес економіка Байден взявся за «Північний потік-2»: на що може піти Німеччина
commentss НОВИНИ Всі новини

Байден взявся за «Північний потік-2»: на що може піти Німеччина

Експерти розповіли, як в цій ситуації діяти Україні

17 лютого 2021, 12:46 comments1217
Поділіться публікацією:

Газета The Wall Street Journal з посиланням на кілька джерел повідомила, що адміністрація США на чолі з президентом Джо Байденом почала переговори з керівництвом Німеччини з метою визначити майбутнє проєкту "Північний потік-2". "Коментарі" запитали в експертів, що відбувається, чи можуть домовитися і як повинна діяти Україна.

Байден взявся за «Північний потік-2»: на що може піти Німеччина

Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

"Деякі представники німецької сторони, зацікавлені в цьому проєкті, виступають за його завершення"

Експерт-міжнародник, глава правління неурядової організації "Майдан закордонних справ", член Політради парії Сила і Честь "Олег Білоколос нагадує, що магістральний газопровід з Росії до Німеччини через Балтійське море, відомий під назвою" Північний потік-2 "(ПП-2), внаслідок жорсткої позиції республіканської Адміністрації вже минулого року зіткнувся з серйозними проблемами.

"З необхідністю знайти надійний трубоукладач, відсутністю компанії, яка може надати страховку, оскільки серйозні гравці на ринку побоюються негативної реакції з боку США, з сертифікацією газопроводу. У пресі повідомлялося, що норвезька компанія-сертифікатор Det Norske Veritas — Germanischer Lloyd (DNV GL) відмовилася співпрацювати з "Північним потоком-2" під загрозою американських санкцій. Також стало відомо, що швейцарська компанія Zurich Insurance Group відмовилася надавати послуги зі страхування цього проєкту", — зазначає Олег Білоколос.

Все це разом зі зниженням рівня споживання на європейському ринку газу та початком поставки в Європу скрапленого природного газу (СПГ) з США поставило амбітний геополітичний російський проєкт під загрозу, підкреслює експерт.

"Водночас, деякі представники німецької сторони, зацікавлені в цьому проєкті, виступають за його завершення. Сподіваючись на більш прихильне ставлення Адміністрації демократа Байдена, вони намагаються вийти на якийсь компроміс. В цьому і суть можливих контактів представників США і ФРН", — пояснює Олег Білоколос.

За його словами, поки невідомо, чи вдасться сторонам домовитися — після низки гучних заяв нова Адміністрація США робить лише перші конкретні зовнішньополітичні кроки.

"Однак Білий дім не може не брати до уваги досить сильну опозицію проєкту "Північний потік-2" в Конгресі США. І критичне ставлення до нього деяких країн Східної Європи, стурбованих можливим посиленням впливу Кремля в Європі", — зазначає експерт.

"Німеччина на цьому етапі сама не готова відмовитися від добудови ПП-2"

Керівник "Агентства міжнародних досліджень" Ігор Соловей підкреслює, що Німеччина на цьому етапі сама не готова відмовитися від добудови ПП-2. Піти на це, на думку експерта, вона може тільки під тиском санкцій США.

"На відміну від Трампа, який легко йшов на конфлікт з Європою, нинішня адміністрація в Білому домі більш акуратно ставиться до почуттів своїх німецьких партнерів в ЄС. І, судячи зі "сливу" в ЗМІ, Німеччина вже працює з новою командою і лобіює перед ними продовження будівництва російського газопроводу", — зазначає Ігор Соловей.

Він вважає, що успішність таких їхніх зусиль буде залежати від багатьох факторів.

"Від ситуації всередині США: який підхід і які лобісти переможуть. Від ситуації в Німеччині — адже у внутрішній політиці ФРН набирають вагу сили, які виступають проти ПП-2. І цей фактор може стати важливою частиною виборчої кампанії. Не виключено, що вони можуть і перемогти, — розмірковує керівник "Агентства міжнародних досліджень". — А також чимало залежить від самої України. Чи буде українська влада на чолі з президентом Зеленським всерйоз займатися цією проблемою, або пустять на самоплив".

Нагадаємо, США можуть зняти санкції з "Північного потоку-2": Байден назвав умову.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Олег

18 лютого 2021, 17:18

Россия по тонкому льду ходит .. https://kosatka.media/category/neft/news/v-2020-godu-chistyy-dolg-gazprom-nefti-vyros-na-10

Макс

17 лютого 2021, 14:25

Честно говоря, мне не понятны действия США по поводу "Северного потока 2". Ведь именно России выгоден вариант закрытия этого транзитного потока , поскольку Россия почти не вкладывала свои деньги на трубопровод по Балтийскому, а участвует в "Северном потоке 2" трубопроводом на своей территории из Ямала до Балтийского моря . Т.е. не ввод в действие этого транзитного трубопровода в Балтийском море усугубит положение европейских стран с поставкой природного газа, ведь норвежского газа осталось на считанные годы. А Россия провела трубопровод по своей территории, подключила Белоруссию и создала условия поставок газа в ЕС через Польшу, а не через Украину. Кроме того, доставка газа до Балтийского моря около 4-х тысяч км и даже стоимость доставки в 1 доллар на 100 км ложится на себестоимость газа 4000 км /100 *1= 40 долларов и при цене продажи в 100 долларов до стоимости добычи в 30 долларов за тысячу кубов - прибыльность 1000 кубов составит всего 30 долларов, а 50 миллиардов кубов прибыльность окажется на уровне 5 миллиардов долларов . В то же время, использование газа для внутреннего потребления по новым внутренним газопроводам принесет прибыльность в два раза больше. А если учесть , что из этого природного газа можно не только современные автомасла производить, но и другие органические товары, - России вообще этот "Северный поток 2" был создан в ущерб экономике России и только для удаления из рынка транзита газа Украины. Но ведь и раньше, и сейчас, когда Украина закрывает Указом Президента Украины 3- и телеканала, четко в указах Президента Украины оповещая мир о России- как о воюющей стороне и оккупанте, занявшем незаконно территории Украины - у России с Украиной возникают форс- мажорные обстоятельства на прекращение действия всех договорных обязательств. Путин и украинская власть умышленно создают ситуацию накаливания отношений Украины и России, чтобы потом одним махом лишить Украину и газа, и нефти, и твелов, и угля для черной металлургии и тепловых электростанций. А Донбасс превратить в форпост новых нецентрализованных отношений между Донбассом и областными громадами юго-востока Украины. В наших генах столь добра- Сколько нет и шишек - Мы татары от бедра , А поляки выше. Где-то то, что между ног Дал нам брат российский И поэтому он смог быть нам самый близкий. Жаль, что избранный народ В генах не имеем - От того наш славны род Править не умеем. Два процента в Украине Только лишь евреев - Не хватает очень ныне Умных Моисеев. От того во власти нашей Где-то да прорвется В безрассудной глупой каше Хохол попадется. Но кричим мы неустанно, Глядя на Картину Получили долгожданно Хохлы - Украину!!!


Новини