Головна Новини Бізнес економіка Безробіття зростає: економісти розповіли, як врятувати ситуацію
commentss НОВИНИ Всі новини

Безробіття зростає: економісти розповіли, як врятувати ситуацію

За даними НБУ, рівень безробіття в Україні досяг 35%

7 вересня 2022, 13:45
Поділіться публікацією:

Одна з причин у тому, що через війну люди змушені кидати свої будинки. Так, кожен восьмий зареєстрований у Києві безробітний є внутрішньо переміщеною особою. Чи правильно держава вирішує проблему? Це питання "Коментарі" адресували економістам. 

Безробіття зростає: економісти розповіли, як врятувати ситуацію

Безробіття в Україні

За словами кандидата економічних наук, незалежного експерта Олександра Хмелевського, офіційний рівень безробіття - це оціночний показник, заснований на різних опитуваннях, які в умовах війни провести на належному рівні неможливо.

"На обліку в центрах зайнятості перебуває лише близько 320 тисяч осіб. Хоча за різними оцінками роботу втратили понад 5 мільйонів українців. Деякі опитування показують, що безробіття досягло вже 39%. Очікується, що до кінця року кількість безробітних може сягнути 7 мільйонів людей", — сказав він.

Що робить держава

За словами Олександра Хмелевського, уряд не проводить комплексної політики для вирішення проблеми.

"До трудового законодавства було внесено досить суперечливі зміни, – продовжує Хмелевський. — Наприклад, заборона вказувати в оголошеннях про роботу обмеження за віком, статтю тощо, що тільки створює проблеми для шукачів роботи та роботодавців, а не сприяють зменшенню безробіття. Не буде суттєвого успіху і від розміщення вакансій Державного центру зайнятості на найбільших сайтах пошуку роботи robota.ua, work.ua, pidbir.com тощо. Цих вакансій дуже небагато, і вони зазвичай досить непривабливі" .

Дмитро Боярчук, виконавчий директор CASE Україна , наголошує: підтримка населення, яке втратило джерела доходу – це одна з основних функцій держави. Проте вона має відкривати робочі місця.

"Держава створюватиме непотрібні робочі місця. Натомість воно має створити умови, в яких уже підприємці створюватимуть робочі місця. На жаль, цього поки що немає. З одного боку, через війну, з іншого – через не дуже ефективні відносини між державою та бізнесом", — зазначив Боярчук.

Існуючі урядові програми не мають належного ефекту, кажуть фахівці.

"Держава реалізує програму щодо надання допомоги для переведення підприємств із зони бойових дій на безпечну територію. Близько 700 підприємств уже переїхали, їх близько 500 вже відновили роботу. Хоча ця програма дозволила зберегти частину робочих місць, вона не може кардинально підвищити зайнятість", — наголосив Хмелевський.

Сумнів викликає і видача грантів безробітним для створення робочих місць.

"Якщо видачу грантів аналізуватимуть, це матиме сенс. Відсутність якісного аналізу ефективності цих грантів загрожує витратою держкоштів", — зазначає Боярчук.

Що має робити держава

Олександр Хмелевський звертає увагу на те, що умови для роботи бізнесу погіршуються не тільки через продовження бойових дій, руйнування підприємств, евакуацію населення, зниження попиту на продукцію українських підприємств, але також через підвищення облікової ставки НБУ до 25%. За його словами, це спричинило суттєве подорожчання кредитів, у тому числі і за державними пільговими програмами.

"За державною програмою 5-7-9% ставки тепер зростуть до 20%, – пояснює він. — Така монетарна політика веде до згортання роботи підприємств, а отже, і до зростання безробіття. Тому для активізації роботи бізнесу Нацбанк має зменшити облікову ставку, а держава відновить пільгові програми кредитування. Податкові пільги, які запровадила держава на початку війни, підтримали бізнес, проте чим далі, тим більше розмов про їх скасування і навіть запровадження додаткових податків, що негативно позначиться і на зайнятості населення".

На думку Хмелевського, ситуацію можна покращити за рахунок розвитку державного сектору економіки. Для цього потрібно нарощувати обсяги виробництва на підприємствах оборонного комплексу, енергетики та інших галузей, а також суттєво збільшити державне фінансування відновлення.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини