Головна Новини Бізнес економіка Бізнес під час війни: як вижити підприємствам, а українцям бути з роботою
commentss НОВИНИ Всі новини

Бізнес під час війни: як вижити підприємствам, а українцям бути з роботою

Війна в Україні змусила більшість ФОПів призупинити свою діяльність. Малий та середній бізнес України зазнає великих збитків

16 квітня 2022, 11:45 comments1066
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський провів нараду з чиновниками щодо вирішення нагальних економічних питань, що виникли за час воєнного стану. Так, за його словами, чотири п'ятих від усіх українських підприємств уже повернулися до роботи на безпечній території. Експерти проаналізували для порталу "Коментарі" ці дані, а також назвали складнощі, які продовжує відчувати бізнес усіх видів у воєнний період.

Бізнес під час війни: як вижити підприємствам, а українцям бути з роботою

Бізнес. Фото: з відкритих джерел

Насправді менше 50% підприємств може зараз працювати

Глава руху #SaveФОП та Спілки захисту підприємництва Сергій Доротич зізнався, що його особисто, як і його колег дивують цифри, озвучені президентом.

"Складається враження, що у його оточенні ще залишилися диверсанти, які надають недостовірні дані. Я буквально вчора провів селектор із представниками віконної галузі. Обговорювали ситуацію на ринку вікон у форматі "Української асоціації віконних систем". І за твердженням системодавців (а це великі виробники з іноземними інвестиціями) – лише 40% їх переробників (тих заводів, які виготовляють вікна та двері та реалізують їх кінцевим споживачам) відновили роботу – і то не в повному обсязі", – наголошує експерт.

Якщо говорити про поновлення роботи, то треба прив'язуватись до певних показників, зазначає Сергій Доротич. Як правило, в економічній практиці – про аналогічні показники за аналогічні періоди попередніх років.

"Де-юре практично всі підприємства у нас справді працювали. У тому числі на тимчасово окупованих територіях. Вони перебувають у реєстрі, тією чи іншою мірою сплачували податки, а можливо навіть отримували кошти на свої рахунки. Але головне питання – ЯК вони працювали. Якщо на підприємстві просто працює сторож або іноді приїжджає керівник або власник – це не можна назвати роботою. Тому що немає власне виробничих процесів, – пояснює експерт. – Так, у Києво-Святошинському районі, де знаходиться підприємство, співвласником та керівником якого я є, є й низка інших підприємств – і лише близько 20% з них працюють".

За словами Сергія Доротича, відновити нормальну роботу заважають такі пов'язані з війною обставини:

1. Є підприємства на тимчасово окупованих територіях, територіях, де ведуться бойові дії.

2. Відсутність чи серйозні перебої з електропостачанням, газопостачанням, можливістю доставки ресурсів для нормального функціонування.

3. Відсутність власні кошти. Із кредитуванням – величезні складнощі.

4. Величезна проблема – мобілізовані спеціалісти.

5. Постійні ризики обстрілів у будь-якій частині України. А світломаскування не дозволяє працювати ночами.

"Все це ставить під сумнів озвучені на найвищому рівні дані. Думаю, насправді менше 50% підприємств може зараз працювати. Інші швидше виживають, перебувають на межі функціонування", – резюмує Сергій Доротич.

Нам потрібне повне переписування Податкового кодексу

Глава Асоціації власників малого та середнього бізнесу Руслан Соболь зазначає:

"Бізнес намагається повернутися до звичайного стану, а саме – генерування додаткової вартості товарів та послуг, де це можливо на території України. Ми фіксуємо збільшення ділової активності у тих самих Києві, в області. І це радує".

При цьому, продовжує експерт, треба розуміти, що ми опинилися в ситуації, коли зруйновано звичні виробничо-споживчі ланцюги, можливості, звички. Багато хто втратив робочі місця.

"Але, водночас, ми маємо унікальний шанс побудувати абсолютно нову економіку. І для цього бізнесу потрібні відповідні умови. І держава має створити максимально сприятливий ґрунт для цього", – упевнений Руслан Соболь.

За його словами, щоб ми, незважаючи на удари війни, могли стати конкурентною економікою, потрібні радикальні заходи.

"Сподіваюся, що президент та профільні міністерства це розуміють. І готові до радикальних дій. Тому що скасувати потрібно буде багато, перебудувати багато. Насамперед про повне переписування Податкового кодексу. Слід максимально знизити вплив держави на бізнес. І певні зрушення тут уже є. Просто дайте бізнесу потрібні інструменти і він майже все зробить сам", — вважає експерт.

Необхідно прискорити надання доступу бізнесу до фінансового ресурсу, страхування інвестицій, створення дієвого механізму бронювання критично важливого персоналу від призову

Доктор економічних наук, генеральний директор групи компаній Advanter Group Андрій Длигач зазначає, що з'явилися ознаки відновлення економіки України. Але ситуація все ще дуже складна.

"Згідно з дослідженнями Advanter Group, на даний момент, порівняно з 23 лютого, 21,6% підприємств повністю припинили роботу. Ще 34,3% – майже повністю зупинено. Водночас 22,9% підприємств за останні тижні збільшили обсяг робіт, що свідчить про поступове відновлення ділової активності, – наголошує Андрій Длигач. – Щодо зайнятості, у малому та середньому бізнесі скорочено близько 1,2 мільйона співробітників (33%). Ще 34% відправлено у відпустку. Із працюючих 42% працюють на умовах скороченої заробітної плати".

За словами експерта, запропонованих урядом заходів щодо прискорення відновлення економіки та збільшення зайнятості поки що недостатньо.

"Необхідно прискорити надання доступу бізнесу до фінансового ресурсу, страхування інвестицій, створення дієвого механізму бронювання критично важливого персоналу від призову. Крім того, Верховна Рада має ухвалити низку важливих законів, у тому числі про індустріальні парки", – упевнений Андрій Длигач.

Читайте також на порталі "Коментарі" — прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков знову нагадав про першочергову мету війни в Україні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини