Головна Новини Бізнес економіка Бізнес в умовах COVID, дефіциту енергоресурсів та фіскального навантаження: чого чекати підприємцям
commentss НОВИНИ Всі новини

Бізнес в умовах COVID, дефіциту енергоресурсів та фіскального навантаження: чого чекати підприємцям

Експерти розповіли про ризики для розвитку бізнесу в Україні та перспективи найближчим часом

26 січня 2022, 13:10
Поділіться публікацією:

Експерти розповіли виданню "Коментарі" про перспективи українського бізнесу в лютому та найближчому майбутньому, а також про надії та побоювання.

Бізнес в умовах COVID, дефіциту енергоресурсів та фіскального навантаження: чого чекати підприємцям

Бізнес в Україні - фото з відкритих джерел

Незважаючи на проблеми, наша країна залишається однією з провідних у аграрній галузі. І бізнес у цьому напрямі має можливості не просто окупитися, а й принести непоганий прибуток

Глава Асоціації власників малого та середнього бізнесу Руслан Соболь наголошує, що темпи зростання економіки сповільнюються по всій планеті. Виною тому – нові та нові хвилі коронавірусу, карантинні обмеження та відповідні наслідки.

"В Україні на все це накладає відбиток ще й інформаційне поле (повідомлення про загрозу російській агресії). Все це, зрозуміло, не сприяє поліпшенню економічної ситуації, розвитку бізнесу", – пояснює Руслан Соболь.

Проте, продовжує він, низка бізнесів цілком може продемонструвати зростання.

"Насамперед, йдеться про IT-галузь. Цей ринок активно розвивається, динамічно зростає. Україна тут навіть посідає лідируючі позиції у світі, – зазначає експерт. – Також, незважаючи на вищезазначені проблеми, наша країна залишається однією з провідних в аграрній галузі. І бізнес у цьому напрямку може не просто окупитися, а й принести непоганий прибуток".

Б'є по бізнесу діяльність НБУ із подорожчання грошей за рахунок збільшення облікової ставки Нацбанку. І кроки Мінфіну – щодо збільшення купонного доходу від вкладень у ОВДП

Експерт Української фабрики думки Юрій Гаврилечко прогнозує, що лютий буде дуже складним місяцем для вітчизняного бізнесу.

"Насамперед тому, що в країні погіршиться ситуація з дефіцитом енергоресурсів. Ціни на газ та електроенергію для промисловості зростатимуть. Внаслідок цього "розганятиметься" інфляція пропозиції і, відповідно, споживча інфляція. Багато виробництв ризикують просто закритися на невизначений термін. Насамперед ці ризики "накриють" переробні галузі загалом і виробництво продуктів харчування зокрема", – попереджає Юрій Гаврилечко.

Він також звертає увагу, що наші парламентарі послідовно проводять політику збільшення фіскального навантаження на бізнес. Тим самим змушують його йти в тінь або мігрувати до сусідніх країн, уряди яких роблять все можливе, щоб забезпечити найсприятливіші умови для переведення саме туди бізнесу з України.

"І, нарешті, б'є по бізнесу діяльність НБУ щодо подорожчання грошей за рахунок збільшення облікової ставки Нацбанку. І кроки Мінфіну – щодо збільшення купонного доходу від вкладень у ОВДП, – пояснює Юрій Гаврилечко. — Це призводить до кризи ліквідності на ринку банківського кредитування реального сектора економіки, що сприяє "охолодженню" економіки та зростанню кількості імпорту на споживчому ринку. Тим самим зростає негативне сальдо зовнішньоторговельного балансу, забезпечуючи девальвацію гривні".

Раніше на порталі "Коментарі" — Протести ФОПів під Верховною Радою: політична акція чи відповідь на посилення фіскалізації. 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини