Головна Новини Бізнес економіка Борги України збільшуються: чи пора вже владі починати розмову про списання чи реструктуризацію
commentss НОВИНИ Всі новини

Борги України збільшуються: чи пора вже владі починати розмову про списання чи реструктуризацію

Без фінансової допомоги партнерів та зовнішніх запозичень ми не мали б можливості протриматися під час повномасштабної війни

23 вересня 2022, 19:12
Поділіться публікацією:

Через російську агресію Україна змушена постійно просити кошти за кордоном. Щось ми отримуємо як безповоротну допомогу, а щось доведеться віддавати. Які є найрозумніші варіанти погашення зовнішніх запозичень? Чи слід вести мову про списання чи реструктуризацію боргів? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Борги України збільшуються: чи пора вже владі починати розмову про списання чи реструктуризацію

Долари. Фото з відкритих джерел

Війна дає нам право поки що відкласти списання чи реструктуризацію на потім

Голова Директорату Асоціації франчайзингу України, віце-президент Асоціації інвесторів в Україні, учасник територіальної оборони Андрій Кривонос упевнений, що війна вирішує питання боргів залишити на потім.

"На жаль, наші фінансові можливості не дозволяють функціонувати державній системі та здійснювати соціальні виплати безболісно. Отримані безповоротні гранти та фінансова допомога на повертальній основі дозволяють хоча б збалансувати бюджети", – пояснює він.

Якщо на березень місяць оціночний дефіцит бюджету складав 1-2 млрд. дол. на місяць, то на серпень-вересень такі оцінки вже говорять про 8-9 млдр, зазначає експерт. Тож без фінансової допомоги партнерів ми не мали б можливості протриматися.

"Окрім цього, на порядку денному є питання щодо відновлення деокупованих територій, витрати на що передбачити було неможливо, – зазначає Андрій Кривонос. – Війна дає нам право поки що відкласти списання чи реструктуризацію на потім. Однак не слід вдаватися до принципу "давайте все за будь-якими відсотками, війна все спише". Обережність і виваженість має супроводжувати нас сьогодні як на мінному полі – як у прямому, так і в переносному значенні".

Тепер слід говорити з кредиторами, щоб кошти, які ми займаємо, віддавалися потім за рахунок репарацій з Росії

Кандидат економічних наук, екс-директор з розвитку бізнесу АТ "Укрзалізниця" Андрій Рязанцев зазначає:

"Якщо бюджет буде виконано, як заплановано, йтиметься про борги у 100% ВВП. Наші фахівці кажуть, що після закінчення військових дій, після перемоги, будуть вести з кредиторами розмову про довгострокову реструктуризацію боргу. Можливо, про часткове списання та продовження термінів погашення. Я маю іншу думку щодо цього".

За словами Андрія Рязанцева, у нас наступного року передбачені величезні позики. Та й цього року ми також мали постійний дефіцит бюджету, які покривали насамперед за рахунок зовнішніх запозичень.

"Зараз слід говорити з кредиторами, щоб кошти, які ми займаємо, віддавалися потім за рахунок репарацій із Росії. А саме – за рахунок заморожених за кордоном золотовалютних резервів Росії, – вважає експерт. – Дуже повільно просуваються справи у тому напрямку. Нам буде важко вибити ці кошти з різних держав, тому що немає відповідних механізмів на даний момент. У разі, якщо наші основні кредитори (США, ЄС, МВФ, Світовий банк) отримають можливість погасити українські борги за рахунок цих коштів, значно швидше будуть прийняті необхідні законодавчі акти. А ми не будемо обтяжені боргами на десятиліття уперед".

Такий підхід, упевнений Андрій Рязанцев, логічно лягатиме в суть репарацій. Адже ми ніколи б не вдавалися до таких запозичень, не витрачали такі кошти на оборону, якби проти нас не була розв'язана війна.

"Цю ідею, – наголошує експерт, – слід почати промовляти вже сьогодні. Можливо, включаючи умови кредитування можливість погашати борги таким чином. Тоді й навантаження на український бюджет буде значно меншим. Суть – щоби наші борги виплачував агресор. Світова практика має небагато прикладів виплат репарацій. Немає деяких усталених практик – що може бути включено, що – ні. Оскільки ми зараз пишемо нову історію, однією з її сторінок слід зробити саме такий варіант репарацій. Тому що перемога зі сторічними виплатами боргів – не зовсім та перемога, яку хотілося б бачити".

За боргами минулих періодів реструктуризацію вже проведено, а за новими – про це слід думати після перемоги

Представник Економічної експертної платформи Олег Гетман вважає, що наразі питання як краще віддавати борги – не надто актуальні.

"Зараз головне – вистояти та перемогти, – пояснює він. – Для цього нам потрібні всі ресурси для підтримки державного бюджету, які ми можемо отримати від міжнародних партнерів. Як гранти, так і кредити під кілька відсотків річних, які надають нам різні країни та організації. Наразі їх вистачає, є позитивні прогнози і наступного року – що допомога держбюджету України буде також".

Тож, робить висновок експерт, за боргами минулих періодів реструктуризацію вже проведено, а за новими – про це слід думати після перемоги.

Читайте також на порталі "Коментарі" – у Генштабі ЗСУ вже знають, куди Росія планує перекинути мобілізованих.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини