Головна Новини Бізнес економіка Боротьба з інфляцією: Федрезерв США рекордно за 22 роки підвищив облікову ставку
commentss НОВИНИ Всі новини

Боротьба з інфляцією: Федрезерв США рекордно за 22 роки підвищив облікову ставку

Підвищення ключової облікової ставки обумовлено боротьбою з інфляцією

5 травня 2022, 10:56
Поділіться публікацією:

4 травня Федеральна резервна система США (ФРС) підвищила базову процентну ставку на 50 базисних пунктів з 0,25 – 0,5% до 0,75 – 1% річних.

Боротьба з інфляцією: Федрезерв США рекордно за 22 роки підвищив облікову ставку

Федеральна резервна система США. Фото: Facebook

Як йдеться у прес-релізі ФРС, Центробанк США вирішив піти на цей крок для боротьби із найвищим рівнем інфляції за останні 40 років.

При цьому підвищення ключової ставки стало рекордним за 22 роки. У своїй заяві ФРС зазначає, що повномасштабне вторгнення російських військ до України посилило інфляційний тиск за рахунок підвищення цін на нафту та продукти харчування.

У ФРС також вважають, що інфляцію може підвищити ізоляція, пов'язана з коронавірусною інфекцією COVID-19, у Китаї, яка може збільшити збої в ланцюжку поставок.

Підвищення ключової короткострокової ставки ФРС збільшило її до діапазону від 0,75% до 1%, що є найвищим показником з того часу, як два роки тому вибухнула пандемія.

За збільшення ставки проголосували усі десять голосуючих членів

Крім цього, ФРС почне скорочувати свій баланс на 9 трильйонів доларів, що складається переважно з казначейських та іпотечних облігацій. У Центробанку США вважають, що скорочення цих запасів призведе до подальшого підвищення вартості кредитів у всій економіці.

За словами голови Федрезерва Джерома Пауелла, подальші великі підвищення ставок очікуються і надалі.

Додаткове підвищення ключової ставки ФРС на півпункту "має бути розглянуте на наступних кількох засіданнях" у червні та липні – зазначив Пауелл.

При цьому глава ФРС наголосив, що ФРС не розглядає активно можливість підвищення ставки на 75 базисних пунктів.

За даними ФРС, інфляція у квітні досягла 6,6%, що є найвищим показником за останні 40 років. Інфляція зросла через сукупність низки факторів, таких як високі споживчі витрати, хронічні перебої з поставками та різке підвищення цін на газ і продукти харчування, спричинене війною Росії проти України.

За інформацією Bloomberg, 17 березня поточного року Федрезерв підвищив облікову ставку на 25 базових пунктів, що сталося вперше з 2018 року.

Варто зазначити, що двома роками раніше, 16 березня 2020 року, ФРС знизила ставки майже до нуля і оголосила кампанію з купівлі облігацій, щоб ізолювати економіку від наслідків пандемії коронавірусної інфекції.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини