Головна Новини Бізнес економіка Центробанк РФ рятує рубль: що трапилося
commentss НОВИНИ Всі новини

Центробанк РФ рятує рубль: що трапилося

Російський рубль спочатку наблизився, а потім і перетнув психологічну позначку в 100 рублів за долар

15 серпня 2023, 16:55
Поділіться публікацією:

Центробанк Росії позапланово підвищив облікову ставку із 8,5% до 12% річних. Це рішення, як сказано в інформації регулятора, оприлюдненому на сайті ЦБ у вівторок, 15 серпня, ухвалено з метою обмеження ризиків цінової стабільності. Про це повідомляють "Коментарі".

Центробанк РФ рятує рубль: що трапилося

Рубль зривається в круте піке

"Інфляційний тиск продовжує посилюватися. При цьому поточні темпи приросту цін продовжують прискорюватися. У середньому за останні три місяці поточне зростання з поправкою на сезонність склало 7,6% у перерахунку на рік. Такий же показник базової інфляції збільшився до 7,1%", — повідомляється у документі.

"Збільшення внутрішнього попиту, що перевищує можливості розширення випуску, посилює стійкий інфляційний тиск і впливає на динаміку курсу рубля через підвищений попит на імпорт. В результаті посилюється ефект перенесення послаблення рубля в ціни і зростають інфляційні очікування", — пояснив регулятор.

Прийняттю цього рішення передувало значне послаблення рубля — на відкритті біржі 14 серпня він подолав позначку 100 до долара США, потім продовжив зростання і опівдні впав до 101 за долар. До вечора Банк Росії все ж таки оголосив про скликання позапланової ради директорів. Після цього рубль різко зміцнився та закрив торги на позначці 97,7 до долара.

Нагадаємо, що введені санкції, зокрема запровадження цінової стелі на російську нафту, зменшило надходження валюти до Росії. При цьому ведення війни проти України, зокрема закупівля імпортних комплектуючих вимагає від Росії значних валютних витрат. Цю диспропорцію також посилює втеча капіталу Російської Федерації.

Тим часом, у Міноборони РФ цинічно відреагували на обстріл українських міст.

Росія атакувала шведський завод в Україні.

А військовий аналітик пояснив, чому Росія здійснює провокації у Чорному морі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини