Головна Новини Бізнес економіка Чи може Україна обійтися без траншу МВФ: експерт дав відповідь
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи може Україна обійтися без траншу МВФ: експерт дав відповідь

Експерт вважає, що одна з умов МВФ для України несе загрозу незалежності

20 березня 2021, 23:05
Поділіться публікацією:

Твердження про те, що Україна не виживе без грошей МВФ, це велике перебільшення. Про це заявив виданню "Коментарі" перший віце-президент Торгово-промислової палати України, член Української ради бізнесу Михайло Непран.

Чи може Україна обійтися без траншу МВФ: експерт дав відповідь

Фото з відкритих джерел

За його словами, домагаючись чергового траншу від Фонду, потрібно ретельно зважувати всі "за" і "проти". Бо якщо на одній чаші ваг перебуває тимчасове вирішення фінансових проблем, а на іншій — незалежність нашої судової системи.

Прийнято вважати, каже експерт, що співпраця з Міжнародним валютним фондом вельми вигідна для нашої країни і фактично альтернативи МВФ немає.

"Але це давно міф. Якщо взяти економічні розрахунки, то на світових ринках при бажанні можна знайти пропозиції за кредитними запозиченнями на тому ж рівні, що пропонує Фонд. І це вже залежить від вправності переговірників із Міністерства фінансів. Тобто, проблеми знайти недорогі довгі гроші — немає. Але чому ж не продовжувати співпрацю з багаторічним надійним партнером, таким як МВФ? Все просто: ціна питання, — пояснює Непран. — Я говорю не про фактичну ціну — скільки витягнуть з кишень простих українців при обслуговуванні цього кредиту. Мова про ціну політичну, соціально-економічну".

Експерт зазначає, що при наданні чергового траншу Міжнародний валютний фонд ставить певні вимоги. Більшість умов від Фонду цілком доречні: продовжувати реформи, зменшити дефіцит бюджету, мінімізувати рівень корупції і поліпшити інвестиційний клімат. Але останнім часом вимоги, які ставить МВФ, експерт вважає небезпечними і чреватими для втрати незалежності України в певних сферах. Зокрема, одна з головних вимог — встановлення справедливого правосуддя і судова реформа.

"В цьому випадку мене бентежать наполягання наших партнерів з МВФ, щоб на формування суддівського корпусу в Україні суттєво вплинули західні радники. І щоб ми впровадили судову реформу протягом року. Тут може вийти інша крайність — коли замість впливу парламенту або президента з урядом ми отримаємо надмірний контроль Заходу. До того ж, здійснити всі необхідні кроки протягом 12 місяців, як того вимагають закордонні партнери, навіть технологічно буде дуже складно", — вважає Непран.

На його думку, необхідна процедура незалежного призначення суддів — або через суддівську палату, або через раду юстиції. Як резюмує Непран, очевидно, що для того, щоб наші суди були незалежними, вони не повинні призначатися президентом, урядом, парламентом і не мати зовнішнього впливу.

Раніше експерти назвали умови і реальні шанси отримання нового траншу МВФ для України.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Bujhm

20 березня 2021, 23:51

Украина обойдется и без транша. А вот депутаты, гос чиновники, судьи и прокуроры нет. За какие такие шиши они будут на мальдивах отдыхать.А потом свистеть, как АбраХАМия что отдых с семьей ему обошелся 780 баксов.

Иван Сирко

20 березня 2021, 23:47

БЛА! БЛА! БЛА! это все что такие лживые подонки как вы и можете! Аж противно!


Новини