Головна Новини Бізнес економіка Чи несе списання боргів МВФ для України реальну загрозу дефолту — експерт
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи несе списання боргів МВФ для України реальну загрозу дефолту — експерт

На думку експерта, існуючий законопроєкт вказує на проблеми в управлінні державними фінансами

10 червня 2021, 17:29
Поділіться публікацією:

Фінансові питання, особливо ті, які стосуються держбюджету, завжди гостро сприймаються українським народом. Так і пропозиція окремої групи народних депутатів звернутися до Міжнародного валютного фонду (МВФ) для списання існуючих боргів викликала справжню бурю емоцій серед політиків і простих українців.

Чи несе списання боргів МВФ для України реальну загрозу дефолту — експерт

Експерт розкритикував депутатів, які запропонували Україні списати борг МВФ. Фото: Слово і діло

На думку голови Директорату асоціації франчайзингу, віце-президента Асоціації інвесторів в Україні Андрія Кривоноса, така ідея є абсолютно непрофесійною. Про це експерт розповів в особистому блозі на порталі "Коментарі".

"Ми всі давно шукали спосіб очистити економіку країни від боргів. І тут 36 депутатів опинилися попереду всіх — навіщо шукати шляхи, проводити реформи, можна ж просто сказати уряду: домовтеся, щоб списали. А що так можна було?! — саркастично запитує Андрій Кривонос. — Можна просто сказати, що всім, кому ми повинні, ми прощаємо. У казках і в анекдотах "прокатує", а ось у реальному житті будуть проблеми".

Експерт підкреслює, що ініціатори створення такого законопроєкту не збиралися особисто займатися реструктуризацією (ділова назва списання, — ред.), а перекласти відповідальність на уряд. Який, у разі виконання подібних зобов'язань, опиниться "на гачку".

"Цей проєкт постанови — зізнання у тому, що "нічого у нас не виходить" — 36 нардепів, в основному "зелені", зізналися, що їхні фантазії стосовно управління державою закінчилися. У всьому винен МВФ, і, якби не борги перед ним, у нас була б філія раю на землі. Якщо зізналися, нехай йдуть у перший клас загальноосвітньої школи, вчитися заново", — каже Андрій Кривонос.

За словами експерта, наявність такого законопроєкту може бути своєрідною "чернеткою" зізнання про майбутній дефолт України.

"Такий спосіб розвитку використовується країнами в різні роки, але мінусів дефолту набагато більше, аніж плюсів: інвестиційний клімат, довіра до держави, до банківської системи, до гривні наражаються на небезпеку", — пояснює фахівець.

Ідею групи депутатів Андрій Кривонос відверто називає постановкою, яка здатна зірвати бюджетний процес. Замість неї ж повинні були зайнятися створенням резолюції бюджету.

"Не ризикнули 36 "краплених карт" (стільки підписантів проєкту) узяти на себе відповідальність і написати постанову й списати борги, а змушують зробити це уряд. Виникає питання: а власники цих депутатських карток знають, що вони підписали? — ставить риторичне питання експерт, тут же додаючи: — Факт: постанова шкідлива і розкриває проблеми в управлінні державними фінансами".

До слова, як раніше повідомляли "Коментарі", деякі зі "Слуг народу", які підтримали цю постанову, вже відкликали свої підписи. Звідки подібні зміни, дізнавайтеся в нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете прочитати про те, як інші фахівці оцінюють ймовірність реструктуризації українських боргів перед Міжнародним валютним фондом. Подробиці — в нашій публікації.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини