Головна Новини Бізнес економіка Чи спрацюють нові ініціативи Зеленського щодо підтримки бізнесу: до чого є питання
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи спрацюють нові ініціативи Зеленського щодо підтримки бізнесу: до чого є питання

Ініціативи президента виглядають дуже позитивно, бентежить лише те, що на фоні таких заяв влада планує зростання податків, регуляцій та перевірок

26 лютого 2024, 16:35
Поділіться публікацією:

Під час форуму "Зроблено в Україні" президент Володимир Зеленський повідомив, що зараз відбувається розробка програми нового кешбеку. Відповідно до ідеї – споживачі отримуватимуть частину коштів на спеціальний картковий рахунок, якщо купуватимуть українські товари або користуватимуться послугами, що надаються українськими підприємцями. Також глава держави наголосив, що платформа "Зроблено в Україні" має стати постійним майданчиком для прямого діалогу влади та підприємців. За його словами, він доручив Кабміну розробити практичні кроки, щоб вітчизняні підприємства змогли зберегти та масштабувати свою роботу. Плюс – планується укласти сучасний моральний договір між суспільством та бізнесом, державою та бізнесом. Як оцінюєте ці ініціативи? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Чи спрацюють нові ініціативи Зеленського щодо підтримки бізнесу: до чого є питання

Володимир Зеленський. Фото - сайт Офісу президента України

Кешбек на українські товари – одна з ідей, яка може спрацювати

Представник Економічної експертної платформи Олег Гетман вважає, що кешбек на українські товари – одна з ідей, яка може сприяти зростанню їхнього продажу.

"За умови, звісно, якщо кешбек буде відчутним, – уточнює він. – Наприклад, 5%. Це має бути зроблено за рахунок податків, швидше за все, ПДВ".

Втім, продовжує експерт, все можна було зробити простіше. Наприклад, знизивши ПДВ на ті ж самі продукти харчування вітчизняного виробництва. Але й така реалізація може мати місце, зазначає він.

"Що стосується власне платформи "Зроблено в Україні", поки що складно сказати, що саме мається на увазі. Якщо туди увійдуть 20-30 найбільших вітчизняних бізнес-асоціацій, а також аналітичні центри, представники парламенту та уряду, це буде корисно. Якщо ж це буде щось закрите, толку чекати не варто", – прогнозує Олег Гетман.

Очікування вкрай негативні

Аналітик "Центру розумних рішень" В'ячеслав Черкашин розмірковує так:

"Біда в тому, що подібні обіцянки (діалог влади та бізнесу), на жаль, без особливого результату вже були присутні у 2020-2021 роках. Більше того, не більше, як місяць тому президентом суспільству було анонсовано новий майданчик для діалогу – всеукраїнську економічну платформу. Що з нею буде?".

А загалом очікування вкрай негативні, зізнався експерт. Він акцентує, що влада планує зростання податків, регуляцій і перевірок (читаємо меморандум з МВФ і Стратегію доходів), а замість перезавантаження БЕБ, податкової служби та митниці – імітацію таких (п'ятничне повернення на доопрацювання замість відхилення вкрай невдалого проєкту по БЕБ 10439 – яскраве тому підтвердження).

"У таких умовах саме кримінальне переслідування, обшуки та перевірки зі штрафами стануть найпоширенішою формою "діалогу" держави та бізнесу", — впевнений В'ячеслав Черкашин.

Потрібно надати можливість внутрішньому виробнику спокійно працювати

На думку голови Асоціації власників малого та середнього бізнесу Руслана Соболя, кешбек-ініціатива виглядає добре. Але виключно як ініціатива.

"Якщо ти хочеш, щоб кінь швидко бігав, тягнув вантаж, його не треба бити чи гладити. Його слід годувати, доглядати за ним. Так і з економікою. Її не потрібно заохочувати деякими кешбеками, іншими програмами. Куди краще дати можливість внутрішньому виробнику спокійно працювати, виготовляючи продукцію "Зроблено в Україні". Дати кредити під доступні відсотки, створити нормальне податкове середовище. Без гучних фраз", – вважає експерт.

Він звертає увагу, що у тих самих польських, турецьких магазинах практично вся продукція – місцевого виробника. Якщо закордонна – дуже дорога.

"Кожна країна захищає свій ринок збуту. І це нормально. Ми бачимо зараз, як це відбувається в ЄС, – наголошує Руслан Соболь. — І ніде не вводять якісь кешбеки. Тому що в цьому немає потреби".

Українці не тому мало купують українське, що воно не конкурентоспроможне чи дороге, наголошує експерт. Його дуже мало.

"Понад 50% продуктів у нас – імпортні. І це при тому, що у нас найпотужніша аграрна галузь. Тож треба робити кроки в іншому напрямку. Підтримувати вітчизняного виробника, даючи йому розвиватись. Не душити податками та перевірками, зарегульованістю", – вважає Руслан Соболь.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Зеленський розповів про останню зустріч із Путіним: які три питання порушувалися.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

ufo

26 лютого 2024, 17:53

"Якщо ти хочеш, щоб кінь швидко бігав, тягнув вантаж, його не треба бити чи гладити. Його слід годувати, доглядати за ним. Так і з економікою. Її не потрібно заохочувати деякими кешбеками, іншими програмами. Куди краще дати можливість внутрішньому виробнику спокійно працювати, виготовляючи продукцію "Зроблено в Україні". Дати кредити під доступні відсотки, створити нормальне податкове середовище. Без гучних фраз" - Сказано в точку, ни убавить, ни прибавить. Вот только "гарант" таких простых вещей почему-то не понимает, что очень печально.


Новини