Головна Новини Бізнес економіка Чи виживуть у майбутньому нафтові гіганти – Білл Гейтс
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи виживуть у майбутньому нафтові гіганти – Білл Гейтс

Як пандемія і кліматичний саміт вплинули на перспективи паливних компаній із мільярдними активами?

8 листопада 2021, 12:21
Поділіться публікацією:

Білл Гейтс оцінив перспективи нафтових компаній і зробив прогноз щодо того, у якому напрямі буде розвиватися паливна галузь. Про це повідомляє видання Axioc.

Чи виживуть у майбутньому нафтові гіганти – Білл Гейтс

Активи Shell коштують більше 400 млрд дол. - ілюстративне фото Вікіпедії

Американський мільярдер заперечує думку про закриття більшості потужних нафтових компаній протягом найближчих 30 років. Однак вартість цих компаній впаде кардинально.

Нафтові корпорації вже зараз диверсифікують свої капіталовкладення, стверджує Білл Гейтс. Вони вкладають кошти у відновлювані джерела енергії, використання водню у якості палива та енергоносія, розробку зарядних пристроїв для електромобілів. Зокрема, у США вже розглядають перероблення наявних газопроводів під транспортування водню.

Засновник Microsoft додає, що наразі нафтові гіганти усе ще переважно спеціалізуються на нафті та газі. Однак майбутнє, як вважає Гейтс, за "блакитним" воднем.

Припущення мільярдера підтверджується зниженням вартості акцій компаній Exxon Mobil, British Petroleum та Royal Dutch Shell, згідно з даними CNBC. Прибуток Royal Dutch Shell, як писало видання Reuters, у 2020 р. був найнижчим за останні два десятиліття. Причиною ситуації є різке зниження попиту на енергію в усьому світі у зв'язку з пандемією коронавірусу. Трійка нафтових лідерів, крім того, піддаються тиску інвесторів, які виступають за досягнення нульових шкідливих викидів у атмосферу протягом наступних 30 років. Наприклад, коли інвестори отримали надію на переорієнтацію Exxon на відновлювальні джерела, то акції навіть зросли на 8%, згідно з даними Reuters.

З іншого боку, з екологічністю "блакитного" (чи "синього") водню, за яким Білл Гейтс бачить перспективу, також не все гаразд. Зокрема, дослідники Стенфордського та Корнелльського університетів стверджують, що при отриманні блакитного водню з природного газу викиди вуглецю на 60% перевищують викиди від спалення дизельного палива.  Більше екологічним є "зелений" водень, який отримують шляхом електролізу. Поява водню в українській газовій системі можлива не раніше, ніж через п'ять років – після того, як вивчать вплив цього газу на сталеві та поліетиленові труби та на інші елементи системи.

Видання "Коментарі" нагадує, що у Європі триває процес сертифікації "Північного потоку-2", дочірнього підприємства російського "Газпрому". Більше про це можна прочитати за посиланням.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини