Головна Новини Бізнес економіка Чи зміниться в Україні рівень безробіття — прогноз НБУ
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи зміниться в Україні рівень безробіття — прогноз НБУ

У Національному банку запевняють, що у 2021 році обсяг безробіття серед українців поступово зменшиться

23 квітня 2021, 15:09
Поділіться публікацією:

Коронавірусна пандемія внесла чимало коректив у економічне життя українців. Значна частина населення зазнала фінансових збитків або і зовсім втратила місце роботи. Фахівці Нацбанку спрогнозували, чого очікувати на ринку праці в 2021 році і найближчому майбутньому.

Чи зміниться в Україні рівень безробіття — прогноз НБУ

Рівень безробіття в Україні має знизитися до кінця 2021 року. Фото із відкритих джерел

За інформацією НБУ, вже до кінця поточного року відсоток людей, які не мають роботи, повинен значно скоротитися. Середнє річне значення прогнозують на рівні 9,1%.

Це злегка вище звичного "природного" рівня безробіття в Україні, який зазвичай досягає 8,5%. Однак такої цифри в Нацбанку чекають вже у 2022 році.

Як припускають фахівці, на нормалізацію показника впливатиме поступове повернення активності в економічній галузі країни. При цьому не слід забувати, що збільшення заробітної плати, яке ще планується, також буде впливати на можливість працевлаштування.

У НБУ відзначають, що не весь бізнес потягне збільшення необхідного обсягу виплат за виконану роботу. Тож цей момент негативно позначиться на кількості непрацюючих українців.

Також фінансисти нагадали, чого очікувати від розміру зарплат в цілому. У 2021 році, як і в наступному, планується незначне підвищення загального доходу громадян.

Фахівці Нацбанку прогнозують, що розмір номінальної заробітної плати збільшиться на 17,8% у 2021 році, а реальної — на 8,6%. У 2022 році такі показники складуть 9,7% і 3,9% відповідно.

В цілому на найближчі три роки прогнозується невелике зростання загальної економіки. Тільки до кінця 2021-го, вважають експерти, цей сектор зможе зміцнитися на майже 4%. Також передбачається, що українці побачать зниження інфляції і повернення цього показника до 5-відсоткового цільового діапазону.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, скільки грошей з держбюджету отримали непрацюючі українці під час карантину.

Також на порталі ви можете прочитати про те, яка професія в Україні користується найбільшою популярністю.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини