Головна Новини Бізнес економіка Чим запам'ятався тиждень, що минає – які перспективи для української економіки
commentss НОВИНИ Всі новини

Чим запам'ятався тиждень, що минає – які перспективи для української економіки

Нацбанк спрогнозував теми повернення українських біженців, вони досить низькі – на рівні 600-800 тисяч протягом кількох років

13 серпня 2023, 13:00 comments1236
Поділіться публікацією:

Позаду – другий тиждень серпня, наповнений військовими і не лише новинами та очікуваннями. Експерти традиційно проаналізували для видання "Коментарі" найбільш важливі, на їхню думку, підсумки тижня, що минає (з 7 по 13 серпня), а також ймовірні їхні наслідки для нашого майбутнього.

Чим запам'ятався тиждень, що минає – які перспективи для української економіки

Економіка України Фото: з відкритих джерел

У центрі уваги був прогноз від НБУ щодо перспектив розвитку української економіки

Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзін дуже важливим вважає оголошення прогнозу НБУ щодо перспектив розвитку української економіки.

"Серед іншого, передбачається, що війна закінчиться не пізніше літа 2024 року. Після чого запрацюють усі українські порти. Нацбанк спрогнозував тему повернення українських біженців. Вони досить низькі. На рівні 600-800 тисяч протягом кількох років. Тобто значно менше, ніж виїхало. При цьому перспективи зростання української економіки покращено до 2,9%, є позитивні очікування щодо створення робочих місць та покращення інвестиційного клімату", – зазначає експерт.

У принципі, продовжує він, оголошено досить позитивні речі. Крім того, було знято певні валютні обмеження.

"Так, це прогнози, очікування. Але бізнес живе планами. І, якщо немає позитивних очікувань, то нічого й робити не буде, – пояснює Олег Пендзін. – Тож покращення відповідних очікувань – позитивний момент. Щоправда, легким рефреном стало інтерв'ю міністра фінансів Марченка, який визнав, що немає чіткого підтвердження кредитних гарантій по Україні від наших партнерів на наступний рік. Думаю, вони будуть. Просто 15 вересня – термін подання бюджету на 2024 рік до Ради. А подавати його без кредитних гарантій, це тикати пальцем у небо".

Другим важливим моментом експерт називає історичний максимум досягнення валютних резервів. Мова про 41,5 млрд. доларів. Третім – покращення очікувань інвесторів щодо реструктуризації українських євробондів на 20 млрд. доларів. У зв'язку з покращенням ситуації з валютними резервами – покращилися і ці очікування, а також загалом котирування українських євробондів на міжнародних фінансових ринках.

"Те, що з'явилися в теорії нові шляхи зернового коридору і так далі — це технічні питання. А глобальні, пов'язані з майбутнім української економіки, з прогнозами – цікавіші, як на мене", – констатує Олег Пендзін.

Відбулося чергове, вже шосте за три роки, звільнення керівництва Бюро економічної безпеки

Народний депутат України IX скликання від партії "Голос", перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк показовим вважає низку моментів, що відбулися минулого тижня.

По-перше, (БЕБ).

"Пройшло півтора місяці після зустрічі президента із представниками бізнесу, коли було обіцяно створити єдиний контролюючий орган. А в результаті — без будь-яких пояснень, тишком-нишком звільняється чергове керівництво БЕБ. Із призначенням чергового проксі з Офісу президента", – зазначає Ярослав Железняк.

По-друге, пройшла низка засідань Верховної Ради, під час яких було схвалено чимало рішень, у тому числі важливих для нашої євроінтеграції та співпраці з МВФ.

Читайте також на порталі "Коментарі" — яке нове завдання Кремль має для Вагнера – де найманці незабаром проявлять себе.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини