Головна Новини Бізнес економіка Чого чекати українській економіці в майбутньому: думка експертів
commentss НОВИНИ Всі новини

Чого чекати українській економіці в майбутньому: думка експертів

Експерти розповіли виданню "Коментарі-Україна", що змусить економіку країни рости в найближчі роки

30 травня 2021, 23:09
Поділіться публікацією:

Ситуація в українській економіці, трохи покращилася, хоча погіршення очікували багато. Все тому, що був скасований жорсткий локдаун. Але ризики ще досить великі, і в будь-який момент можна чекати чого завгодно. Чого чекати українській економіці в доступному для огляду майбутньому? За яких умов ті чи інші галузі можуть продемонструвати зростання?

Чого чекати українській економіці в майбутньому: думка експертів

Економіка (фото з відкритих джерел)

Доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України, народний депутат V-VI скликань Олексій Плотніков підкреслює, що є обставини, які пов'язані виключно з Україною. А є моменти, які залежать від зовнішніх факторів.

"По Україні я не бачу особливих подій, які вплинуть на розвиток ситуації, — говорить експерт. — Країна буде перебудовуватися на мляве відновлювальне зростання економіки, що було б і раніше, якби не пандемія, карантин тощо".

Зовнішні ж чинники, за словами Олексія Плотнікова, викликані тривожним розвитком подій навколо Білорусі, з якою ми увійшли в конфронтацію в зв'язку з примусовою посадкою 23 травня в Мінську літака Ryanair заради захоплення опозиційного журналіста Романа Протасевича.

"Були чутки про припинення поставок з Білорусі 95-го бензину, але вони не підтвердилися. При цьому, білоруська влада вводе ліцензування імпорту з України. Зрозуміло, що і ми в боргу не залишимося. А оскільки ми сусіди, у нас чималий товарообіг. І це вдарить по економіці — і білоруській, і українській. Щось може вирішити зустріч Байдена і Путіна, а також можлива зустріч з кимось із них (або і з тим, і з іншим) Зеленського. Що ж до легалізації грального бізнесу та відкриття ринку землі, то це — довга перспектива. І саме на червневу ситуацію ці чинники навряд чи вплинуть", — вважає Олексій Плотніков.

На думку кандидата економічних наук Олександра Вовченко, процес відновлення економіки України буде складним і трудомістким. І це стосується всього року, включаючи червень.

"Нам потрібно не будувати якісь ілюзії щодо безболісного виходу з кризи, а засукати рукава — і важко працювати. Ланцюгова реакція наслідків коронакризи ще тривалий час буде бити як по економіці в цілому, так і по окремим її секторах. І щоб пом'якшити ці удари, уряду необхідно взяти на себе відповідальність і в щоденному режимі вживати дієвих заходів з відновлення економіки. Має бути чіткий план дій, рішуча і правильна стратегія, мають бути прораховані всі можливі сценарії розвитку подій. Це величезна робота, але вона необхідна. Зараз же українська економіка схожа на неприборкані джунглі, а в умовах пандемії — тим паче", — вважає експерт.

Олександр Вовченко впевнений, що джунглі української економіки мають перетворитися в цивілізовані і розвинуті ринки.

"Ми маємо міняти структуру своєї економіки, освоювати нові напрямки і нові можливості. У нас в державі безліч незаповнених ніш, і завдання влади дати імпульс для їх розвитку, — підкреслює експерт. — Успіх тих чи інших секторів економіки залежить від державної політики. Влада має простягнути руку партнерства малому та середньому бізнесу, і нарешті зробити все можливе для їх розвитку. Це завдання номер один. Завдання номер два — це залучення іноземних інвестицій. Вкрай мало і недостатньо зроблено з боку влади для досягнення цієї мети".

Нагадаємо, експорт українських товарів за січень-квітень 2021 року зріс майже на 20%. Це на 3 млрд доларів більше, ніж аналогічні показники 2020 року. Про позитивні тенденції в українській економіці під час засідання уряду розповів прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини