Головна Новини Бізнес економіка Чому бізнес без інтересу дивиться на Україну – що на Заході чекають від Зеленського
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому бізнес без інтересу дивиться на Україну – що на Заході чекають від Зеленського

Бізнес хоче побачити в Україні реальну зміну фіскальної, податкової, загальнодержавної політики щодо бізнес-ініціатив, як і реальну боротьбу з корупцією

24 січня 2023, 12:28 comments1694
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський звернувся до учасників зустрічі Національної асоціації палат США. Перерахувавши звірства Росії, наголосив на необхідності підтримувати Україну. Серед іншого закликав до співпраці представників усіх сфер бізнесу: озброєння та оборони, будівництва, зв'язку, аграрної сфери, транспорту, IT, банків, медицини. І наголосив, що після війни американський бізнес може стати локомотивом глобального економічного зростання. Як оцінюєте такі звернення та тези? Як зробити економічну підтримку, яка надається і надаватиметься Україні, більш ефективною? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чому бізнес без інтересу дивиться на Україну – що на Заході чекають від Зеленського

Гроші. Фото: з відкритих джерел

Потрібні конкретні дії влади, щоб отримати фінансову, військову, моральну підтримку прогресивного світу

Економіст, голова руху #SaveФОП та Спілки захисту підприємництва Сергій Доротич міркує так:

"Бізнесовий світ зараз фактично не має кордонів. Сумно, якщо керівництво України цього не розуміє. Американський, європейський, японський, китайський бізнес насамперед отримує інформацію від внутрішньопідприємницьких джерел. За комунікації з українськими бізнесменами. І ті ж представники бізнесу у США чудово знають, що в Україні процвітає корупція, фіскалізація, переслідування підприємництва, схематоз. Що у нас "каламутять" із ПДВ, блокують податкові накладні. Що ворог бізнесу – голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев залишається для влади священною коровою, незважаючи на численні звернення підприємців з проханням позбавити його можливості знищувати нас як клас".

На думку експерта, коли той самий американський бізнес бачить усе це, жодні звернення Зеленського до нього не допоможуть. Якщо й подіють, то в короткій перспективі, поки навколо українського президента створена аура героїзму.

"Без конкретних дій, без зміни фіскальної, податкової, загальнодержавної політики щодо бізнес-ініціатив, без реальної боротьби з корупцією, ми не зможемо отримати тієї фінансової, військової, моральної підтримки з боку прогресивного світу, яку б могли. Важливими є результати. А розмов уже ніхто не вірить", – констатує Сергій Доротич.

Для ефективного розвитку після відновлення Україні потрібна нова ліберальна податкова система та зміни до Бюджетного законодавства

Економічний експерт Данило Монін зізнався:

"Вважаю ці звернення лідера Вільного Світу – Володимира Зеленського – адекватними та своєчасними. Захід треба заздалегідь готувати, що Україна стане місцем, де може бути зростання світової економіки в загальному масштабі".

Водночас, продовжує експерт, важливо розуміти, що Україна потребує не лише перебудови громадянської інфраструктури держави, а й глобальної розбудови економічного середовища. Яка зараз, зазначає Данії Монін, ґрунтується на принципах недовіри до підприємця, надмірному контролі та втручанні чиновників у бізнес, ренті за недотримання незліченних правил, що додаються до законодавства чи урядових постанов.

"Для більш ефективного відновлення та розвитку після відновлення Україні потрібна нова ліберальна податкова система та зміни до Бюджетного законодавства у ракурсі передачі грошей та відповідальності для відновлення та розвитку економіки одразу до місцевих бюджетів, – вважає експерт. – Корупція тут може бути дуже великою, тому я взагалі направляв би західні гроші на відновлення, минаючи український бюджет і чиновників. Україна має виставляти пріоритети. А гроші та операційне управління слід покласти на Захід. Заодно подивимося на його ефективність".

Читайте також на порталі "Коментарі" — що спричинило кадрове чищення Зеленського – чому звільнення почалися саме зараз.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини