Головна Новини Бізнес економіка Чому бюджет на 2024 рік так і не став бюджетом війни: кому вирішили урізати, а кому додати
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому бюджет на 2024 рік так і не став бюджетом війни: кому вирішили урізати, а кому додати

Найбільшою статтею видатків держбюджету є повернення та обслуговування внутрішніх та зовнішніх боргів

9 листопада 2023, 18:25
Поділіться публікацією:

У четвер, 9 листопада, Верховна Рада України проголосувала за ухвалення держбюджету-2024 у другому читанні та в цілому. Як оцінюєте сам факт голосування та власне головний фінансовий документ країни, в якому, як запевняє прем'єр-міністр Денис Шмигальпрактично 50% витрат піде на оборону та безпеку України? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Чому бюджет на 2024 рік так і не став бюджетом війни: кому вирішили урізати, а кому додати

Бюджет-2024

Держбюджет-2024 вийшов, як завжди

Експерт Української фабрики думки Юрій Гаврилечко поділився таким коментарем:

"ВРУ ухвалила держбюджет на 2024 рік, який за структурою доходів і видатків аж ніяк не схожий на бюджет країни, що воює. Це – типовий бюджет мирного часу, де дещо більше, ніж у попередні роки, йде на фінансування потреб Міністерства оборони. Якщо порівняти їх із витратами на МВС, національну поліцію, національну гвардію, прокуратуру, ДБР, БЕБ, НАБУ та інші правопримусові органи (саме так, тому що охорона прав – це прерогатива судів), то виявиться, що витрати на оборону можна порівняти з витратами на протидію адмінправопорушенням, кримінальним провинам та кримінальним злочинам. Що досить дивно, бо жодної "армії злочинців" чи стрімкого та значного (тобто в рази порівняно з мирним часом) зростання злочинності в Україні немає. А чисельність населення за рахунок вимушених мігрантів скоротилася на чверть. Логічно було б пропорційно скоротити витрати на перелічені вище відомства, але цього не сталося".

Найбільшою статтею видатків держбюджету є повернення та обслуговування внутрішніх та зовнішніх боргів, зазначає Юрій Гаврилечко. Ця стаття перевищує показник прогнозованого рівня доходів загального фонду Держбюджету 2024, наголошує він, підкреслюючи, що жодного кроку у напрямку відмови від зобов'язань або навіть простої реструктуризації боргів Мінфіном зроблено не було.

"У цьому бюджеті не скорочено, порівняно з попередніми, фінансування за жодним напрямком, не критично важливим чи повністю непричетним до оборони чи забезпечення функціонування державою під час війни. Законом про бюджет у черговий раз, порушуючи низку рішень Конституційного Суду України, які приймалися з 2002 року, у заключних положеннях вносяться зміни до інших законів", – наголошує експерт.

Загалом, констатує він, держбюджет-2024 вийшов, як завжди: безглуздим, бестолковим, спрямованим на все відразу — і ні на що безпосередньо. Тобто таким, що дозволяє заробляти чиновникам і змушує втрачати всіх сумлінних платників податків. У цьому він не гірший і не кращий за попередні держбюджети, щонайменше цього століття, робить висновок Юрій Гаврилечко.

Не скорочено жодне міністерство, жодна інспекція

Засновник "Студії Здорового Сенсу", підприємець, громадський діяч Павло Себастьянович із жалем зазначає, що новий бюджет так і не став бюджетом війни. На його думку, той факт, що на оборону країни спрямовано лише 50%, наочно демонструє пріоритети нашого державного апарату.

"Ми бачимо збільшення видатків на підтримку саме держапарату. Це і силові структури, і ВЕБ, і прокуратура, і суди. Коли у нас такий найгостріший дефіцит дронів, протидронового обладнання, мінометів, бронемашин – знову половина бюджету йде на мирні цілі. А це означає, що війна затягнеться. Це не бюджет війни, не бюджет перемоги. Незважаючи на те, що президент Зеленський, головком Залужний дали зрозуміти, що ситуація на фронті складна, що війна переходить у вкрай небезпечну для нас позиційну, ми бездумно продовжуємо викидати гроші на вітер", – зазначає експерт.

У нас населення, продовжує він, поменшало на мільйони, а витрати на держапарат залишаються божевільними, кількість чиновників – як і у мирний час.

"Не скорочено жодне міністерство, жодна інспекція, – наголошує Павло Себастьянович. – Навпаки, таке враження, що під ухвалення абсолютно антипідприємницького закону про поновлення перевірокштати фіскальних та регуляторних органів лише роздмухуються. Це означає, що незабаром "маскишоу", різного роду інспектори підуть по підприємства з новими здирствами — за новими хабарами".

Відчуття від нового бюджету – похмурі, зізнався експерт. Схоже, наш держапарат не розуміє, що ми другий рік – у повномасштабній війні.

"Вкрай небезпечна тенденція. Росіяни явно не мають наміру зупинятися. А ми, на жаль, не збираємося більше вкладати у свою обороноздатність", – констатує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — що стане головною проблемою на шляху до членства України в ЄС: чи варто побоюватися Угорщини.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини