Головна Новини Бізнес економіка Чому Донбас на межі екологічної катастрофи
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому Донбас на межі екологічної катастрофи

На окупованій території через затоплення шахти "Юнком", де у 1979 році стався ядерний вибух, є загроза потрапляння радіації у підземні води

9 червня 2021, 07:16
Поділіться публікацією:

Ознак екологічної катастрофи на окупованому Донбасі дуже багато, проте українських та міжнародних експертів не допускають до моніторингу ситуації в ОРДЛО. Про це журналісту "Коментарів" розповів голова Державної екологічної інспекції України Андрій Мальований.

Чому Донбас на межі екологічної катастрофи

Шахта "Юнком". Фото з відкритих джерел

Через затоплення шахти "Юнком" на окупованій території Донецької області існує загроза потрапляння радіації у підземні води. У 1979 році на цьому підприємстві стався ядерний вибух. Шахти Донбасу по обидві сторони лінії розмежування пов’язані гідрологічними зв’язками — коли на окупованій території перестають відкачувати воду, вона потрапляє у ґрунтові води шахт, розташованих на підконтрольній Україні території.

Який стан екології на Донбасі зараз у зв’язку з тим, що радіація з шахти "Юнком" на непідконтрольній уряду України території Донеччини може потрапити до ґрунтових вод, "Коментарям" розповів голова Державної екологічної інспекції України Андрій Мальований.

"На непідконтрольній території працює лише місія ОБСЄ. Ми проводили зустріч з представниками. Позиція ОБСЄ — вона не супроводжує на непідконтрольну територію ані одну, ані іншу сторону, а лише власними силами обстежують, тому потрапити [українським та міжнародним] екологам чи експертам наразі немає можливості. І це стосується не тільки цього об’єкту, це по багатьох об’єктах в "сірій" зоні. Ознак екологічних катастроф велика кількість", — сказав Мальований.

За його словами, поки що Державна екологічна інспекція України відстежує екологічну ситуацію на окупованому Донбасі за допомогою космічної зйомки.

"Сьогодні ми моніторимо тільки за рахунок запитів до Національного космічного агентства — моніторимо за рахунок космічної зйомки", — додав Мальований.

Директор департаменту екології та природних ресурсів Донецької облдержадміністрації Сергій Натрус повідомив "Коментарям", що влада регіону пропонувала затвердити спільний склад робочої групи для обстеження шахти "Юнком", проте це питання досі не вирішене у Тристоронній контактній групі (ТКГ).

"Ми ще у 2015 році пропонували в Мінську долучити екологів, які б могли бути "з тієї" сторони, не з підконтрольної, та зробити спільний виїзд на цей об’єкт. Проте наші пропозиції залишилися досі непочуті", — зазначив Натрус.

Майже три роки тому окупаційна влада в ОРДО припинила відкачку води на шахті "Юнком" з радіоактивної порожнини, яка утворилася після ядерного вибуху. Через це радіація потрапила в горизонти питної води, заявляв глава української делегації у ТКГ Леонід Кравчук в Раді безпеки ООН у лютому 2021 року.

З початку бойових дій на Донбасі МАГАТЕ не може перевіряти шахти на окупованих територіях, де використовується ядерний матеріал. Україна направила запит до РФ щодо моніторингу екологічної ситуації, проте він досі без відповіді. Потрапляння радіації з шахти "Юнком" загрожує отруєнням питної води не лише в Україні, а й сусіднім країнам, вважають екологи.

Раніше "Коментарі" повідомляли, що на окупованій території Луганської області у 2020 році затопили дві шахти — "Новопавлівську" та "Міусінську". 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини