Головна Новини Бізнес економіка Чому ми входимо у новий світ і що робити Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому ми входимо у новий світ і що робити Україні

Світова економіка, за словами експерта, перебуває в безвиході, що в найближчі два десятиліття зробить мільярди людей на Землі набагато біднішими

3 листопада 2021, 13:08
Поділіться публікацією:

Російський енергетичний тиск на Європу стає дедалі очевиднішим. Чергова рукавиця в обличчя — повідомлення, що "Газпром" відмовився від бронювання додаткових потужностей газотранспортної системи (ГТС) України з січня по вересень 2022 року. Експерти впевнені, що це робиться для продавлювання якнайшвидшого запуску "Північного проекту-2", який підтверджує статус не економічно вигідного проекту, а енергетичної зброї.

Чому ми входимо у новий світ і що робити Україні

Чому ми входимо у новий світ і що робити Україні - фото з відкритих джерел

Чому світ знову опинився у точці перелому та як слід діяти Україні? Своєю думкою із порталом "Коментарі" поділився заступник директора Інституту розвитку інновацій (INTENS) Артем Петренко.

Як змінювали світову економіку у минулому столітті

Світ, за словами експерта, зараз перебуває у точці перелому. Знову.

"Подібне вже було у 70-х, – нагадує Артем Петренко. – Тоді закінчився період післявоєнного зростання світової економіки та "золоті 60-ті". В 1971 Ніксон відмовився від Бреттон-Вудської валютної системи і відв'язав долар від золота. Потім у результаті змови світових еліт різко злетіли світові ціни на нафту. Приводом стала Війна судного дня, коли коаліція арабських держав раптово напала на Ізраїль у жовтні 1973 року. У відповідь на допомогу Ізраїлю арабські нафтові країни запровадили ембарго на постачання нафти до ключових розвинених країн. Ці події кардинально змінили світову економіку.

В результаті, зазначає експерт, видобуток на багатьох родовищах у США та Європі став рентабельним, що кардинально знизило залежність країн Заходу від ОПЕК. Виріс світовий попит на долар, арабські нафтодолари прокачувалися через західні банки та видавалися у вигляді кредитів країнам третього світу під вимоги МВФ перекроювати свої економіки під потреби транснаціональних корпорацій.

"У сумі із запровадженням нових похідних фінансових інструментів (деривативів) за наступні 20 років відбулася неймовірна фінансоалізація світової економіки. Кількість доларів у світовому обігу зросла у 25 разів. У 1971 році 90% міжнародних фінансових угод належали до реальної економіки, а 10% були спекулятивними. До середини 90-х вже близько 95% угод стали спекулятивними, із щоденними потоками, що перевершують загальні резерви семи найбільших індустріальних держав більш ніж на один трильйон доларів на день", – пояснює Артем Петренко.

Що відбувається зараз

Сьогодні ми перебуваємо у схожій переломній ситуації, запевняє заступник директора INTENS.

Експерт пояснює:

"Ключові світові корпорації за останні два десятиліття вже вклали величезні ресурси в нові технології, які поки що не дають бажаного ефекту. Світова економіка перебуває у глухому куті – друкувати трильйони доларів для пожвавлення економіки вже стало неможливим, а відсоткові ставки стали негативними і ніяк не стимулюють зростання. І еліти західних країн знову знайшли добрий привід – глобальне потепління. На його базі було досягнуто глобальної угоди Green Deal. Вже найближчим часом всі країни світу будуть зобов'язані прискорено переходити на "зелені технології". А якщо не зможуть – доведеться платити величезне мито за право продавати свої товари. Простіше кажучи, всі будуть зобов'язані купувати саме ті технології, які світові еліти вже вклали величезні кошти. А якщо у вас не буде коштів, це ваші проблеми".

У найближчі два десятиліття все це зробить мільярди людей на Землі набагато біднішими, прогнозує Артем Петренко. Адже більшості не буде доступним той рівень життя, який ми маємо сьогодні.

"Німеччина як один із лідерів цього процесу вже включила до операції Росію – як постачальника необхідних ресурсів. Насамперед – газу для виробництва "зеленого" водню, – пояснює експерт. – Саме тому Німеччина так проштовхує запуск "Північного потоку-2". І саме тому Європа нічого не може вдіяти з маніпуляціями Росії з цінами на газ. До того ж, високі ціни на газ і нафту вигідні ключовим світовим енергетичним і хімічним гігантам, які давно вкладали гроші в так звані "зелені технології". Відновлювана енергетика стає знову прибутковою".

Що робити Україні

Україні, впевнений Артем Петренко, давно час займатися власною економікою.

"Головне завдання нашої влади – комплексно розвивати промисловість та енергетику на основі сучасних технологій та кардинально збільшувати кількість нових галузей (тобто загальну складність економіки) та рівень доданої вартості. Тільки впровадження передових імпортних та розвиток власних технологій дасть нам можливість вижити та посісти гідне місце у новому світі", – резюмує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Росія посилює енергетичну кризу: що відбувається на світових ринках.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Иван

3 листопада 2021, 15:29

Украине надо навести порядок в собственном дворе, а не кивать на соседей. Забыть нацистские закидоны, принять что все люди разные но одинаково хотят богато и спокойно жить. Развивать экономику, а не воевать за язык, героев, тытульность и возможность ограбить население. У каждого свой взгляд на эти вещи.


Новини