Головна Новини Бізнес економіка Чому на прилавках продається дорога сіль із-за кордону та що з іншими солеварнями в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому на прилавках продається дорога сіль із-за кордону та що з іншими солеварнями в Україні

В Україні видобуток солі розвивали тільки на Донбасі, в той час, як на заході України аналогічні підприємства занепадали

27 травня 2022, 16:12 comments1957
Поділіться публікацією:
В Україні виник дефіцит солі, через те, що війна зупинила роботу ДП "Артемсіль". З прилавків зникла продукція, окрім цього її вартість дуже зросла, а на полицях з'явилася сіль із-за кордону. Але, виявляється, що в Україні є солеварні не тільки на Донбасі, але й на західній Україні, які просто занепали. Про це пише львівський активіст Антон Лягушкін.
Активіст переконаний, що замість солі із-за кордону на полицях супермаркетів могла бути сіль з України, яку виробляє ДП "Солевиварювальний Дрогобицький завод".
"Монополія — це завжди небезпечно. Через те, що ДП "Артемсіль" фактично зупинило свою роботу через бойові дії, прогнозують потребу в завезенні в Україну солі із-за кордону. На полицях супермаркетів вже з'явилася кухонна сіль із Туреччини. В той самий час, сіль, виготовлену в Дрогобичі на Львівщині дуже рідко можна зустріти в магазинах та супермаркетах. В основному, на полицях була сіль із Донеччини. Лише нещодавно сіль із Дрогобича з'явилася в супермаркетах. Її виробництвом займається ДП "Солевиварювальний Дрогобицький завод"",- написав Лягушкін.
Виявляється, що на західній Україні є чимало солеварень та родовищ, які могли б забезпечити потребу в солі.
"Зауважу — видобуток солі в м. Дрогобичі на Львівщині ведеться із початку нашої ери. За однією із версій назва Галичина походить саме від грецької назви солі — "гальц", "галіт". Дрогобицька солеварня, як каже її сайт, діє із 1390 року. Є версії, що перша солеварня в Дрогобичі діяла вже у 1250 році. Окрім Дрогобича на Львівщині сіль здавна добували також на Закарпатті. Родовища солі є у Тячівському районі — виявлено приблизно 10 діапірових куполів кам'яної солі. Найбільш перспективними є Солотвинський і Тереблянський, і Олександрівський діапіри з однойменними родовищами солі",- переконаний активіст.
В Україні видобуток солі розвивали тільки на Донбасі, в той час, як на заході України аналогічні підприємства занепадали. Навіть після того рф у 2014 намагалася захопити Донбас.
"Як сталося так, що за часів незалежної України розвивали видобуток солі тільки на Донбасі, в той час як на заході України аналогічні підприємства занепадали — питання до українських урядів. Питання диверсифікації видобутку харчової солі в Україні мало б активно вирішуватися після 2014 року, коли на частині території Донбасу було утворене терористичне угрупування Л/ДНР... Але, як виявилося, це було "не на часі". Надіюся що зараз, заради продовольчої безпеки уряд Денис Шмигаль зверне увагу на необхідність розвитку виробництва кухонної солі на заході України, зокрема, у Дрогобичі. Як на мене, краще підтримати українського виробника, а ніж закуповувати сіль за кордоном"- переконаний Лягушкін.
Нагадаємо, що "Коментарі" інформували про те,  чи можна було уникнути дефіциту солі та коли проблема буде вирішена.
 

 Чому на прилавках продається дорога сіль із-за кордону та що з іншими солеварнями в Україні

Дефіцит солі в Україні (фото з відкритих джерел)



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Александр

28 травня 2022, 21:13

А,в нас одні крайнощі.Так,треба бути хазяїном своєї країни,а не баригою.


Новини