Головна Новини Бізнес економіка Чому Україні доведеться виконати вимоги МВФ – чи можна обійтися без кредиту
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому Україні доведеться виконати вимоги МВФ – чи можна обійтися без кредиту

Наразі йде захід на другий транш МВФ, який Київ розраховує отримати

2 жовтня 2023, 13:32
Поділіться публікацією:

В Україну прибула місія МВФ, яка вирішуватиме питання із продовженням програми розширеного фінансування. Тема більш ніж актуальна, враховуючи, що тимчасовий бюджет США (розрахований на 45 днів) підтримки України не включає. Щоправда, високий представник ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель запевняє, що на підтримці України з боку Євросоюзу внутрішньоамериканські перипетії не позначаться. Але українській владі, схоже, доведеться серйозно напружитись, щоб допомога з боку Заходу не слабшала. Які очікування від перебування у Києві представників МВФ та ЄС? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Чому Україні доведеться виконати вимоги МВФ – чи можна обійтися без кредиту

Транш МВФ. Фото з відкритих джерел

Україні життєво важливо отримати згоду МВФ на отримання траншу у 2024 році

Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзін наголошує, що адміністрація США має кілька голосів. І вони звучать абсолютно синхронно.

"Все те, що було викладено в оприлюдненому минулого тижня листі з переліком реформ та делайнами для України від американських партнерів, повністю відповідає нашому меморандуму з МВФ. На що, до речі, дається посилання в тому самому листі", – зазначає експерт.

За його словами, перегляд програми – це підбиття підсумків тих заходів, які зробила Україна в рамках першого траншу. Наразі йде захід на другий транш. І Україні життєво важливо отримати згоду МВФ на отримання траншу у 2024 році.

"Історично наша країна отримувала близько 50% тих коштів, про які попередньо домовлялася з МВФ. Тому що Україна ніколи не виконувала всіх взятих на себе зобов'язань, – пояснює Олег Пендзін. – Цього разу, гадаю, все буде дещо інакше".

Вимоги МВФ більше шкодять економіці України

Глава Українського аналітичного центру, економіст Олександр Охріменко поділився таким коментарем:

"Візит МВФ плановий, його представники приїжджають до нас приблизно раз на квартал. Оцінюють, що ми зробили, що не зробили, згідно з раніше підписаним меморандумом. І на підставі цього ухвалюють рішення – давати чи не давати Україні наступний транш".

На думку Олександра Охріменка, кредити МВФ останнім часом втратили свій сенс. Якщо раніше це була модна тема, то зараз далеко не так, вважає він.

"Вимоги МВФ – класичні (підняти тарифи, активізувати антикорупційні органи, переформатувати наглядові ради). І зазвичай вони більше шкодять економіці України", – каже експерт.

Навіть якщо МВФ не дасть нам грошей, нічого страшного не станеться, упевнений він.

"Адже ці кошти не можна використовувати для валютних інтервенцій. Винятково як збільшення золотовалютних резервів. Але, якщо комусь здається, що великі ЗВР дає приплив інвесторів, він помиляється", – підкреслює Олександр Охріменко.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому посилюються розбіжності України з європейськими сусідами – справжні причини.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини