Головна Новини Бізнес економіка На тлі турецької економічної агресії Україні необхідно вводити мораторій на експорт металобрухту - експерт
commentss НОВИНИ Всі новини

На тлі турецької економічної агресії Україні необхідно вводити мораторій на експорт металобрухту - експерт

Експерт назвав причини такого вимушеного заходу

13 вересня 2021, 17:40
Поділіться публікацією:

Україна повинна вводити тимчасову заборону на експорт металобрухту після того, як Туреччина оголосила про вжиття заходів щодо обмеження імпорту металопродукції, в тому числі української. Таку думку висловив Ігор Гужва, доктор економічних наук, керівник аналітичного центру CMD-Ukraine (Center for market development economy). Про це пише бізнес-портал Пром.інфо.

На тлі турецької економічної агресії Україні необхідно вводити мораторій на експорт металобрухту - експерт

Весь металобрухт з України може "попливти" до Туреччини, фото з відкритих джерел

"Минулого тижня турецькі металурги звернулися до своєї влади з вимогою обмежити імпорт сталі в країну, зокрема, з України. Можна не сумніватися, що офіційна Анкара захистить місцеві металургійні заводи, які, тим часом, масово скуповують український металобрухт", — сказав експерт.

Нагадаємо, що в липні цього року Туреччина встановила 1,5-річний максимум з імпорту металобрухту з України. В цілому, згідно з даними Держмитниці України, за 8 місяців 2021 року експорт брухту чорних металів збільшився в річному обчисленні в 20 разів, до 335 тис. тонн, з яких 95% було поставлено саме в Туреччину.

"Україна для Туреччини вже, по суті, стала найбільш незахищеним та при цьому доступним джерелом металобрухту. Турецькі металурги, отримуючи преференції і державні субсидії, можуть навіть не звертати уваги на експортне мито в розмірі 58 євро/тонну і купувати український лом практично за будь-якою ціною", — зазначив керівник аналітичного центру CMD-Ukraine.

У той же час, за його словами, від таких недружніх дій Туреччини страждає українська металургія.

"У серпні ми вже отримали результат від такої турецької "металобрухтової" агресії: ряд метпідприємств знизили виробництво. Наприклад, Дніпровський меткомбінат скоротив виплавку сталі в серпні на 7,5%, Дніпровський метзавод — на 16%. Не за горами час, коли почне падати вся галузь", — прогнозує Ігор Гужва.

Експерт також нагадав, що металобрухт — це критична сировина для декарбонізації української металургії, без нього країна не зможе досягти цілей Green Deal.

"Використання брухту дозволяє зменшити споживання первинної сировини, скоротити на 60% споживання енергоресурсу і скоротити на 70% викиди CO2 металургією. Країни вже почали війни за металобрухт. Аргентина, Вірменія, ОАЕ, Казахстан вже заборонили його експорт, аналогічне питання розглядається в ЄС. Останній приклад — це Лівія, яка вже 16 серпня ввела мораторій на експорт металобрухту. Якраз після того, як Туреччина почала "вимивати" лом з країни. Чому Україна не вчинить аналогічно — питання риторичне", — констатував він.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини