Головна Новини Бізнес економіка Ціна на нафту і вартість бензину на українських АЗС — прогноз на 2021 рік
commentss НОВИНИ Всі новини

Ціна на нафту і вартість бензину на українських АЗС — прогноз на 2021 рік

Рекордних обвалів вартості нафти, як це було в 2020 році, поки не передбачається

13 січня 2021, 05:05 comments2741
Поділіться публікацією:

Незважаючи на глобальну економічну кризу, що пануватиме в світі, вартість нафти не повинна перевищити 60 доларів за барель до кінця року. Такі прогнози в розмові із представником порталу "Коментарі" висловив співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич.

Ціна на нафту і вартість бензину на українських АЗС — прогноз на 2021 рік

Експерт передбачив, у якому випадку літр бензину може здешевіти. Фото: 24 канал

Нафта. На думку експерта, зараз економіки провідних країн починають жваво реагувати на старт вакцинації від коронавируса. Саме тому нафту знову "повертає" колишню популярність.

"Буквально кілька днів тому нафту повернулася до значень лютого 2020 року, перевищивши 55 доларів за барель по Бренту (Brent — еталонна марка нафти, що видобувається в Північному морі — ред.)", — повідомив Марунич.

Якщо так і триватиме далі, то "чорне золото" нарешті остаточно зміцниться в ціні, не повторюючи окремі рекорди 2020 року.

Експерт вважає, що за наступні 12 місяців вартість нафти не повинна опуститися нижче за показник в 40-45 доларів за барель. Втім, якщо тільки епідемія коронавируса не піде на черговий катастрофічний коло. Це поки єдина глобальна причина, на думку Дмитра Марунича, що здатна знову обвалити нафтові ринки.

Бензин. Зрозуміло, більшість українців цікавляться, якими у 2021 році будуть ціни на бензин у зв'язку з коливаннями вартості нафти.

"Зараз ми маємо 213 євро за тисячу літрів для 95 бензину і всього 52 євро — за тисячу літрів зрідженого газу. Є ідея всі акцизи зрівняти і зробити їх на рівні дизпалива — в районі 140 євро", — розмірковуючи щодо пропозицій деяких політиків зрівняти акцизи на нафтопродукти, каже Марунич.

Бензин може подешевшати на 2,5-3 гривні, якщо акцизи зрівняють. Зате газ доведеться купувати приблизно на стільки ж дорожче.

Головними факторами, які будуть регулювати ціни на будь-які нафтопродукти в Україні, лишаються національна валюта і загальна вартість нафти як сировини. До рекордного подорожчання вітчизняного бензину в 2021 році можуть привести обвал гривні або ж різкий стрибок цін на нафту. Чи відбудеться це, припустити складно, але експерт не виключає такої можливості.

Раніше "Коментарі" повідомляли, що вартість нафти на світовому ринку відносно стабілізувалася до кінця 2020 року.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини