Головна Новини Бізнес економіка Ціни на хліб можуть підскочити на 5-10% у жовтні – Мінфін
commentss НОВИНИ Всі новини

Ціни на хліб можуть підскочити на 5-10% у жовтні – Мінфін

За останній місяць ціни на хліб подорожчали на 2,4%

сьогодні, 13:27
Поділіться публікацією:

У жовтні ціни на хліб можуть зрости на 5-10%, попереджають експерти. Вони зазначають, що подорожчання продуктів харчування може прискоритися через кілька факторів. Основною причиною є перебої з електрикою, які змушують виробників вирішувати проблеми з електропостачанням і перекладати додаткові витрати на споживачів.

Ціни на хліб можуть підскочити на 5-10% у жовтні – Мінфін

Хліб у магазині. Фото: freepik

За останній місяць спостерігається зростання цін на основні продукти: хліб подорожчав на 2,4%, макарони – на 2,2%, яйця – на 7,1%, овочі – на 5,2%, а олія – на 1,8%. В порівнянні з минулим роком, овочі та фрукти подорожчали на 36% та 10% відповідно, вершкове масло на 18,5%, а хліб – на 12,2%.

Однак є й продукти, що дешевшають. Наприклад, ціни на яйця, хоча й зросли в серпні, все ще на 44% нижчі, ніж на початку року. Олія подешевшала на понад 13% за рік.

Експерти відзначають, що в найближчі місяці ціни на продукти можуть продовжувати зростати через низку причин, включаючи перебої з електропостачанням, кадрові проблеми та девальвацію гривні.

Щодо хліба, пекарі змогли домовитися з торговими мережами про оперативніший перегляд цін. З початку жовтня вартість хліба зросте на 5-10%. Є ризик, що ціни можуть змінюватися і далі через можливе подорожчання борошна, пального та інших складових.

Експортери продовжують вивозити пшеницю з України, зокрема продовольчу, а квоти на експорт були збільшені до 16,2 млн тонн. Проте, мукомоли та хлібопекарі відмовилися підписувати додаток до меморандуму через розбіжності у розподілі експортних квот. Юрій Дученко вважає, що експорт продовольчої пшениці повинен контролюватися державою, щоб не постраждав внутрішній ринок.

Без збільшення квоти на бронювання хоча б до 75% (зараз вона становить 50% — ред.) підприємства взагалі не зможуть випікати та доставляти хліб, — запевняє Юрій Дученко.

Нагадаємо, в Україні за минулий тиждень подорожчали багато овочів, зокрема, морква та цибуля, що пояснюється поганою погодою та меншою кількістю овочів на ринку. Морква, наприклад, подорожчала із 13 до 15 гривень за кілограм. Як ще змінились ціни – читайте в матеріалі “Коментарі”.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини