Головна Новини Бізнес економіка Ціни в Україні "поповзуть" вгору: що подорожчає вже у серпні
commentss НОВИНИ Всі новини

Ціни в Україні "поповзуть" вгору: що подорожчає вже у серпні

Нове зростання цін на окремі категорії продуктів буде спричинене відключеннями електроенергії.

30 липня 2024, 20:20
Поділіться публікацією:

 Відключення електроенергії впливають не лише на побут українців, але й на ціни на прилавках магазинів. Як розповів "Главреду" експерт "Економічного дискусійного клубу" Олег Пендзин, у серпні очікується приріст вартості продуктів харчування і товарів першої необхідності на рівні до 1,5%.

Ціни в Україні "поповзуть" вгору: що подорожчає вже у серпні

Ціни в Україні (фото з відкритих джерел)

Пендзин пояснює це тим, що зберігання великої кількості продуктів харчування вимагає дотримання певного температурного режиму, який залежить від стабільного постачання електроенергії. Чим більше відключень світла, тим більше продуктів можуть зіпсуватися через недотримання температурного режиму. Ці втрати перекладаються на кінцевого споживача, і найбільше це вплине на м'ясні та молочні продукти.

Молочна сировина потребує охолодження на декількох етапах: під час переробки, транспортування та зберігання у магазині. "Скрізь потрібна електроенергія, і якщо не буде належного охолодження, все швидко псуватиметься і втрачатиме свої харчові якості. Тому молочна та м'ясна продукція, ймовірно, зростатимуть у ціні найбільше, тоді як інші товари більш помірковано," – каже Пендзин.

Нагадаємо, що "Коментарі" писали про те, що комітет Ради підтримав законопроєкт про податок на солодкі напої. Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики рекомендував прийняти законопроєкт N9032-1 нардепа від "Слуги народу" Михайла Радуцького щодо запровадження акцизного податку на води, які у своєму складі мають цукор або інші підсолоджувачі. 

Комітет з питань фінансів 16 голосами підтримав запровадження податку на солодку воду з наступного року. Четверо членів комітету утрималось, один голосував проти. Згідно з законопроєктом ставка податку становитиме 0,1 євро за літр напою.
 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини