Головна Новини Бізнес економіка Ця зима стане викликом для українського бізнесу: чому так – які перспективи
commentss НОВИНИ Всі новини

Ця зима стане викликом для українського бізнесу: чому так – які перспективи

Новий виклик для бізнесу в тому, щоб у цих умовах зберегти стійкість – здатність продовжувати виробництво та реалізовувати товари та послуги

2 грудня 2022, 09:08
Поділіться публікацією:

Україна входить до однієї із найскладніших зим у своїй історії. Видання "Коментарі" поцікавилося в експертів, які виклики, потреби та перспективи є у цій ситуації в українського бізнесу.

Ця зима стане викликом для українського бізнесу: чому так – які перспективи

Бізнес в Україні. Фото: з відкритих джерел

Путінський режим намагається вдарити по одній із головних основ нашої стійкості – соціальній згуртованості

Президент Центру антикризових досліджень Ярослав Жаліло наголошує, що український бізнес продемонстрував високу адаптивність в умовах ризиків та наслідків війни.

"В останні місяці спостерігалося пожвавлення економіки та покращення ділових очікувань. Атаки росіян на критичну інфрачервону структуру стали новим викликом для вітчизняного бізнесу. Безслідно він не мине", – зазначає експерт.

За його словами, поки що важко оцінити реальний негативний ефект для економіки від погіршення ситуації в енергетичній сфері, тим більше, що атаки, напевно, триватимуть.

"Але очевидні зниження оборотів торгівлі та закладів харчування, погіршуються умови для виробництв, які (а це більшість) є критично залежними від централізованого електропостачання. Ускладнюється зберігання харчової продукції, яка потребує певних температурних режимів. Скорочення виробництв спричинить втрату платоспроможного попиту, що накладатиме обмеження на обороти навіть тих бізнесів, які менш залежні від відключення електрики", – пояснює Ярослав Жаліло.

Тому, продовжує він, новий виклик для бізнесу в тому, щоб у цих умовах зберегти стійкість – здатність продовжувати виробництво та реалізовувати товари та послуги.

"Для цього мало придбати персональний генератор – потрібно відповідно скоригувати бізнес-моделі: врахувати зміни в попиті, доступних ресурсах, наявність працівників, перед якими також стоятиме завдання власного виживання. Очевидно, посилиться значимість мережевої взаємодії бізнесу, соціальної відповідальності перед працівниками, комунікацій із суспільством та органами місцевого самоврядування, – наголошує експерт. – Саме від дій останніх критично залежатиме, збережеться чи ні середовище громади, в якому триватиме відносно повноцінне життя навіть за повного блекауту. І участь бізнесу у забезпеченні життєдіяльності громади – електропостачання для громадських місць та критичної інфраструктури, водопостачання, безперебійне завезення продуктів тощо, а подекуди і пряма взаємодія з енергетиками для усунення аварійних ситуацій – тут також дуже важлива”.

Ярослав Жаліло наголошує, що спроба знищити інфраструктуру та комунікації є останньою спробою агонізуючого, збанкрутілого путінського режиму вдарити по одній з головних основ нашої стійкості – соціальній згуртованості.

"Переконаний, що ця остання спроба буде невдалою, як і всі попередні. Але пам'ятаємо, що головний виклик цієї зими – це виклик для нашої згуртованості", – зазначає експерт.

Викликами для центральної влади він називає забезпечення стабільних ліній зв'язності. Це – транспорт та зв'язок.

"Автотранспорт стійкий завдяки децентралізації. Залізниця має бути об'єктом уваги та підтримки уряду та закордонних партнерів. Зв'язок важливий щодо фінансових каналів й у координації діяльності. На його стійкість мають бути кинуті всі зусилля, – упевнений Ярослав Жаліло. – Оскільки і телеком, і мобільні оператори – приватні, має бути партнерство з урядом та виконання базових умов стійкості. В нагоді може мережа широкосмугового оптичного інтернету. Вона виглядає стійкішою в умовах блекауту, тому потрібно думати про технології її застосування".

Багато бізнесів зупиняється через ситуацію з електроенергією

Засновник міжнародного глянцю Бізнес WOMAN та міжнародного клубу BUSINESSWOMAN Club, керівник Міжнародного штабу допомоги українцям Ганна Крисюк розмірковує так:

"Найбільшим викликом цієї зими – і для бізнесу, і для цивільного населення, і для наших захисників – є світло та тепло. Саме тому кооперація зусиль наразі спрямована на придбання генераторів. І наш Міжнародний штаб допомоги українцям, і благодійний фонд Razom for Ukraine та інші фонди ініціюють великий проект "Обігрій Україну", спрямований на збирання коштів з метою придбання різноманітних генераторів, які передаватимуться і військовим, і цивільним".

За словами бізнесвумен, вкрай важливими є взаєморозуміння та підтримка – підприємцями один одного, владою – підприємців і всього суспільства, суспільством – підприємців, влади, ЗСУ, волонтерів тощо.

"Багато бізнесів зупиняється через ситуацію з електроенергією. Псуються товари, горить побутова та інша техніка. Усі шукають можливості знайти таке електроживлення, яке б не вибивало бізнес з колії, даючи можливість працювати", – зазначає Ганна Крисюк.

Вона наголошує, що найближчим часом відбудеться низка бізнес-форумів, які стосуватимуться розвитку, релокації бізнесу. Так, вже цієї п'ятниці, 2 грудня, у Львові пройде Західноукраїнський форум партнерства. Там, пояснює експерт, ділитимуться досвідом щодо виживання бізнесу під час війни, під час обстрілів, відключень, переміщень…

"Звичайно, такі виклики – це не просто про виживання, а й про пошук альтернатив, переформатування, нових підходів у роботі, – наголосила Ганна Крисюк. – Дуже допомагає підтримка з боку міжнародних донорів, взаємодія з владою. Багато робить Торгово-промислова палата. Наш клуб теж шукає нових можливостей, ділиться досвідом, допомагає з експортом. Приємно, що мало хто із вітчизняного бізнесу виїхав за кордон. Більшість перебралися до центральної чи західної частини України, продовжуючи підтримувати економіку країни. У пресі виходить багато мотиваційних історій із цього приводу. Тішить молодь, яка встигає і працювати, і займатиметься волонтерством. Нація не падає духом, а лише зміцнюється, демонструє небувалу стійкість, креативність. Всі ми шукаємо шляхи, які наблизять нашу спільну перемогу".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чого очікувати наприкінці року: чи посилить Захід підтримку економіки України та тиск на санкції на РФ.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини