Головна Новини Бізнес економіка Давос вперше без Росії, але із Зеленським: яких рішень очікувати – що може стати знаковим для України
commentss НОВИНИ Всі новини

Давос вперше без Росії, але із Зеленським: яких рішень очікувати – що може стати знаковим для України

Головними темами форуму є вторгнення Росії в Україну, відновлення української інфраструктури, пандемія COVID-19 та зміна клімату

22 травня 2022, 13:20
Поділіться публікацією:

У Давосі 22 травня стартує Всесвітній економічний форум. Вперше за багато років туди не запросили Росію, яка продовжує агресію проти України. Експерти розповіли виданню "Коментарі", чого очікувати від цього заходу, зокрема Україні.

Давос вперше без Росії, але із Зеленським: яких рішень очікувати – що може стати знаковим для України

Світовий економічний форум. Фото: фото з відкритих джерел

Ми або консолідуємося і всі разом усуваємо проблему, або більше і не мріємо про розвиток

Економічний експерт Олександр Гаврутенко вважає, що світ зараз стоїть на порозі того, щоб знову відкрити для себе прописну істину, яку у тривалий мирний, безтурботний та ситий період люди часто забувають. А саме, що війна – це також економічна категорія, що агресія – це останній аргумент невігластва, яке не здатне конкурувати з інтелектом у забезпечених правом умовах рівних можливостей.

"Під якими б ідеологічними, політичними, історичними чи культурними гаслами не розпочинали війну, її мета завжди – ресурси, сфери економічного впливу, нав'язані силою вигідніші для себе торгові умови. З цим висновком цивілізований світ спізнився щонайменше на 8 років, але краще пізно, ніж ніколи, – зазначає експерт. – І якщо в Давосі хтось посміє розмірковувати про бізнес, інвестиції, про економіку загалом у стилі "як завжди", то сьогодні це сприйматиметься всіма як поганий тон, як неадекватність. Ми або консолідуємося і всі разом усуваємо проблему (без найменшої вигоди для агресора, з усіма належними для нього повчальними наслідками, і тільки після цього будуємо довгострокові плани щодо взаємовигідного розвитку), або більше і не мріємо про розвиток".

Олександр Гаврутенко акцентує, що Давоський економічний форум, як і будь-який інший міжнародний та власне будь-який локальний захід у будь-якій точці світу, не може зараз проходити поза контекстом ситуації в Україні.

"І які б питання там не обговорювалися вони так чи інакше призводитимуть до єдиного рішення – це всебічна необмежена допомога Україні та посилення санкційного тиску на агресора", – резюмує експерт.

Жодного сенсу від Давосу цього року, так само, як і від попередніх подібних форумів, для України не буде

На думку експерта Української фабрики думки Юрія Гаврилечка, нічого особливого у Давоському форумі немає, якщо не брати до уваги те, що проходить він навесні, а не взимку, як завжди.

"Війна в Україні, безумовно, буде тлом частини виступів на форумі, але лише частини, – припускає експерт. — Та й те, найчастіше нас згадуватимуть у зв'язку з перспективами зростання цін на продовольство (типу як через "загрозу голоду", внаслідок зниження обсягів експорту зерна) та наслідками застосування економічних санкцій проти Росії (ось тут можуть згадати і про крах". зеленого переходу" та про необхідність диверсифікації поставок вуглеводнів і т.д.)".

Нікуди не зникне і тема пандемії, упевнений Юрій Гаврилечко.

"Хоча війна, як на мене, довела, що весь шум біля коронавірусу – це чистої води фейк, проплачений фармкомпаніями і який не має жодного відношення до реальної небезпеки одного із сотень вірусів, які викликають ГРЗ. Думаю, що жодного толку від Давосу цього року, так само, як і від попередніх подібних форумів, для України не буде, – каже Юрій Гаврилечко. – Втім, сам форум ми зможемо використати як додатковий переговорний майданчик та привід ще раз нагадати світові про те, що у нас йде війна".

Читайте також на порталі "Коментарі" — орк-пілот катапультуватись не встиг: на Луганщині ЗСУ збили штурмовик окупантів.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини