Головна Новини Бізнес економіка Дефіцит бюджету: на що здатна піти влада
commentss НОВИНИ Всі новини

Дефіцит бюджету: на що здатна піти влада

Українські економісти розповіли про можливі дії влади по наповненню бюджету

2 грудня 2020, 12:43
Поділіться публікацією:

Рік закінчується з серйозною дірою в бюджеті. Державі не вистачає близько 250 млрд гривень. Українські експерти поділилися з читачами "Коментарів" думками щодо дій уряду і небезпек для українців — затримка пенсій, зростання тарифів, скорочення соціальних витрат, ін.

Дефіцит бюджету: на що здатна піти влада

Уряд шукає способи покрити дефіцит бюджету

"Настає війна податківців з платниками податків"

Старший аналітик з податкових питань Інституту соціально-економічної трансформації В'ячеслав Черкашин вважає, що проект бюджету-2021 чітко дає відповідь на питання "латання діри".

"Україна в особі населення чекає зростання тарифів (на електроенергію, газ), а бізнес очікує зростання податкового і адміністративного тиску, — пояснює аналітик. — Формально не піднімаючи ключові податки (крім акцизів і екологічного податку), контролюючим органам пропонується зібрати в бюджет на 145 млрд податків більше, ніж в поточному році. В умовах невизначеності та продовження глибокого за часом економічної кризи це початок справжньої війни податківців з платниками податків".

На питання "На які кроки влада може піти, а на які — не вирішиться?" В'ячеслав Черкашин відповів цитатою з "Собачого серця" Михайла Булгакова:

— Ви можете сказати — що їм прийде в голову?

— Все що завгодно!

Експерт упевнений: якщо терміново не почати радикальні економічні реформи та не отримати підтримки міжнародних фінансових інститутів до середини 2021 року затримки пенсій і зарплат можуть стати цілком імовірним сценарієм.

"Посягання на соціальні виплати знизить рейтинг влади"

Старший аналітик "Альпарі" Вадим Іосуб вважає, що затримок пенсій і зарплат, принаймні, до кінця року, не буде. Інша справа — що нас чекає у 2021-му.

"У бюджеті, дійсно, є серйозна дірка. Це, зокрема, пов'язано з тим, що не отримали очікуваний транш від МВФ. Хоч і він цю дірку не закрив би, — упевнений експерт. — Очевидно, що уряду треба буде працювати за двома напрямками: скорочення витрат бюджету — і спроба наростити доходи ".

Що стосується витрат, Вадим Іосуб думає, що до останнього спробують не зачіпати соціальні — зарплати, пенсії, допомоги і т.д.

"Швидше за все, поріжуть якісь інвестиційні витрати, які ще не освоєні (будівництво, модернізація). Будь-яке ж посягання на соціальні витрати призведе до зниження рейтингу і уряду, і президента, — пояснює аналітик. — Що стосується зростання доходів, тут нічого особливо нового не придумаєш. Ніяких нових податків або підвищення існуючих ставок вводити не будуть. Єдиний варіант — робота з великими неплатниками. Спроба зменшити заборгованість по податках".

На думку Вадима Іосуба, проблем можна було б уникнути, отримай Україна гроші МВФ.

"Якби вони прийшли раніше, за ними могли б прийти й інші — ЄБРР або макрофінансова допомога ЄС. Ймовірно, було б більше грошей приватних інвесторів, — зазначає експерт. — МВФ вже пояснив паузу в реалізації спільної програми: несподівана літня зміна керівництва НБУ (в очах західних кредиторів це поставило під сумнів незалежність Нацбанку), відсутність прогресу в боротьбі з корупцією (і навіть відкат в окремих напрямках, як з тим же е-декларуванням) і не дуже вдалі параметри бюджету на 2021 рік (з дефіцитом в первинному варіанті, який неможливо покрити) ".

Як повідомляв портал "Коментарі", дефіцит бюджету України складає 7,5% або 1,4 млрд доларів, який вона не може фінансувати самостійно. Тому, за словами міністра фінансів України Сергія Марченка, нам слід шукати зовнішнє фінансування.





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини