Головна Новини Бізнес економіка Дефіцит овочів та фруктів в Україні: яких продуктів не побачимо на столах і як змінюватимуться ціни
commentss НОВИНИ Всі новини

Дефіцит овочів та фруктів в Україні: яких продуктів не побачимо на столах і як змінюватимуться ціни

Через окупацію півдня України та зростання цін на пальне ціни на продукти в регіонах відрізнятимуться

31 травня 2022, 14:15
Поділіться публікацією:

Дефіцит овочів та фруктів в Україні: яких продуктів не побачимо на столах і як змінюватимуться ціни

Фото ілюстративне / Pixabay

Цього літа будуть високі ціни на фрукти-овочі та в кожному регіоні різні. Експерти говорять, що на ринках не буде кавунів та черешень з півдня, а також болгарських перців й помідорів. Про це повідомляють в ННЦ "Інститут аграрної економіки".

Через заблоковані окупантами райони півдня України, ціни на тимчасово окупованих територіях доволі низькі, тоді як в центральних та північних регіонах вище. Наприклад, кілограм суниці в Бердянську 35-40 грн, а починався сезон з 70 грн/кг, тоді як в Кропивницькому перші ягоди продавали по 180-200 грн/кг, зараз ціна впала до 100-130 грн/кг. Огірки в окупованих регіонах віддають за 5-8-10 грн/кг, в центральних 65-75 грн/кг.

Заступник директора Національного наукового центру Інститут аграрної економіки НАН України Микола Пугачов говорить, що українці з центральних, північних та західних регіонів не скуштують мелітопольську черешню. Також можуть бути проблеми з постачанням на ринки херсонських кавунів, солодкого і болгарського перцю. Адже перець вирощували фермери Херсонщини та Миколаївщини.

Через окупацію частини території держави росією українські заводи з виробництва соусів, консервів, пасти відчують нестачу в сировині, яка завозилася з південних регіонів — помідорів, перців.

Економіст Олексій Дорошенко в ефірі Єдиних новин зазначив, що не всі овочі будуть в достатній кількості, не буде великого асортименту фруктів на столах в українців. За його словами, зараз кожен регіон формує свої ціни на городину, бо області опинилися в ситуації, коли де вирощуєш — там продаєш. І проблема також й в цінах на пальне та дефіциті бензину, дизпалива в центральних регіонах. Тому для фермерів невигідно везти продукцію в інше місто/область невеликими партіями через значні витрати на паливо.

"Продукти соціальні є в достатній кількості, бо уряд заздалегідь заборонив вивіз таких товарів і регулював й слідкував за запасами. Нас очікує новий врожай, він буде непоганий, може на 30% менший, ніж раніше. Його вистачить для України та експорту", — додає економіст.

Тому українці будуть жити в умовах обмеженого дефіциту продуктів. А от ціни на кам'яну сіль знизяться й будуть не вище 25-30 грн/кг, адже торгівельні компанії закуповуватимуть сіль за кордоном.

Як писав портал "Коментарі", в британській розвідці заявили, що росія досягла більших локальних успіхів, ніж раніше.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини