Головна Новини Бізнес економіка Денис Шмигаль про експорт: чого досягла Україна за цей рік
commentss НОВИНИ Всі новини

Денис Шмигаль про експорт: чого досягла Україна за цей рік

Український експорт досяг показників минулого року за 9 місяців

сьогодні, 15:18
Поділіться публікацією:

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль під час засідання Уряду, яке відбулося 8 жовтня, підкреслив важливість експорту як ключового джерела економічної стабільності країни. За словами очільника Уряду, доходи від експорту відіграють центральну роль у підтримці фінансової стійкості України, особливо в умовах поточної повномасштабної війни.

Денис Шмигаль про експорт: чого досягла Україна за цей рік

експорт Чорним морем. Фото з відкритих джерел

Шмигаль також відзначив, що у 2022 та першій половині 2023 років однією з найбільших проблем була логістика. Однак, завдяки низці заходів, цей виклик вдалося подолати. 

Сьогодні ми можемо сказати, що цей виклик подолано, наскільки це можливо в умовах такої повномасштабної війни, — зазначив Денис Шмигаль.

Досягнення в експорті у 2024 році

  • У період із січня по вересень 2024 року обсяги українського експорту досягли майже 100 мільйонів тонн, що на 36% більше, ніж за аналогічний період минулого року.

  • У грошовому виразі це становить 28,9 мільярда доларів США.

  • Це дозволило досягти таких показників завдяки кільком факторам:

    • Функціонування Чорноморського морського коридору.

    • Державна підтримка експортерів.

    • Ефективна робота підприємців у експортноорієнтованих секторах економіки.

Прем'єр-міністр також акцентував на традиційно сильних позиціях аграрного сектору в експорті. Україна залишається важливим гарантом глобальної продовольчої безпеки. Станом на сьогодні, вже намолочено майже 57 мільйонів тонн зернових, олійних культур та цукрового буряку, що дозволяє країні продовжувати відігравати ключову роль на міжнародній арені.

Нагадаємо, згідно з оперативними даними ДП "Адміністрація морських портів України" (АМПУ), у період з січня по вересень 2024 року українські морські порти обробили 74 мільйони тонн вантажів. Це значний приріст порівняно з тим самим періодом минулого року, коли показник становив 41,1 мільйона тонн. Основним джерелом вантажообігу стала аграрна продукція, яка складає 46,3 мільйона тонн.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини