Головна Новини Бізнес економіка Дерусифікація українських грошей: Ющенко підтримав гучну реформу НБУ
commentss НОВИНИ Всі новини

Дерусифікація українських грошей: Ющенко підтримав гучну реформу НБУ

За словами Андрія Пишного НБУ пропонує назвати українську розмінну монету українським словом «шаг»

12 вересня 2024, 21:25
Поділіться публікацією:

 Третій президент України Віктор Ющенко підтримав ініціативу змінити назву розмінної монети з "копійка" на "шаг", щоб відновити історичну справедливість і національні традиції. Про це повідомив голова Національного банку України (НБУ) Андрій Пишний. Він нагадав, що Ющенко, як колишній очільник НБУ, був безпосереднім учасником грошової реформи 1996 року, коли впроваджували українську національну валюту.

Дерусифікація українських грошей: Ющенко підтримав гучну реформу НБУ

Віктор Ющенко (фото з відкритих джерел)

Пишний відзначив важливість того, що гроші є не лише економічним засобом, а й символом національної ідентичності. З огляду на це, він підкреслив, що рішення залишити назву "копійка", яка має російське походження, тоді не було найкращим. Тепер НБУ пропонує замінити її на слово "шаг", яке є питомо українським і має глибоке історичне коріння.

Ющенко підтримав цю ініціативу, вважаючи її кроком до завершення реформи, що розпочалася у 90-ті роки.

"Саме тому я хотів почути від нього особисто, як так трапилося, що приймаючи гривню, лишили копійки? Обрали російську назву російської розмінної монети "копійка", замість питомо української. Ми сьогодні пропонуємо нарешті це змінити і назвати українську розмінну монету українським словом "шаг". І в такий спосіб, фактично, завершити грошову реформу, розпочату ще в 90-ті. Дуже цінним для мене є те, що Віктор Андрійович поділяє наші погляди щодо необхідності та своєчасності цього рішення. Мабуть, ми вперше говорили з ним про такі історично визначні речі в контексті роботи центробанку України", – зазначив Пишний.

Нагадаємо, що "Коментарі" писали про те, що Нацбанк хоче змінити назву "копійки".Національний банк України оголосив, що для відновлення історичної справедливості та сприяння дерусифікації пропонує змінити назви розмінних монет з "копійка" на "шаг". Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на реліз Нацбанку. 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини