Головна Новини Бізнес економіка Державна зернова корпорація заборгувала Китаю мільярд гривень - як розв'язується проблема
commentss НОВИНИ Всі новини

Державна зернова корпорація заборгувала Китаю мільярд гривень - як розв'язується проблема

Український уряд зобов'язаний розрахуватись за кредити, взяті під державні гарантії

14 жовтня 2021, 12:40
Поділіться публікацією:

Активізуються зусилля, щоб погасити зобов'язання державної корпорації перед китайською компанією, інформує відділ зв'язків з громадськістю та ЗМІ Міністерства економіки України.

Державна зернова корпорація заборгувала Китаю мільярд гривень - як розв'язується проблема

Урожай пшениці в Україні у 2021 році вищий, ніж у 2020 - фото з мережі

12 жовтня 2021 року відбулось засідання міжвідомчої групи, яка займатиметься двома угодами АТ "Державна продовольчо-зернова корпорація України" (ДПЗКУ):

- кредитом у розмірі 1,5 млрд доларів отриманим під державні гарантії в Експортно-імпортного банку Китаю;

- Генеральним договором на постачання зернових, укладеним з Китайською національною корпорацією машинної промисловості та генеральних підрядів.  

Кредитна угода підписана у 2012 році Державна зернова корпорація мала отримати 3 млрд дол. під державні гарантії. Однак надійшов лише транш у розмірів 1,5 млрд, з них близько мільярду розмістили на депозитному рахунку в "Укрексімбанку". 

Одночасно відбулась домовленість про щорічну поставку зерна до Китаю у розмірі 4-6 млн метричних тонн протягом 14 років. В умовах вказувалось: для ДПЗКУ ці поставки мали бути пріоритетними й першочерговими, а якщо вони будуть зірвані, то корегуватиметься сума кредиту. Так як українська корпорація не отримала кошти у повному обсязі, отже, поставки вона зірвала і, крім того, має заборгованість з платежем по кредиту.

Олексій Любченко, міністр економіки, зазначив, що зараз необхідно терміново шукати шляхи розв'язання фінансових проблем ДПЗКУ:

"Це питання очевидно потребувало вирішення значно раніше, однак не було розпочато нічого. Зараз ми змушені у вже стислі терміни приймати рішення про реанімацію цих стосунків".

Василь Коваленко, в. о. голови правління ДПЗКУ, поінформував учасників зустрічі, що корпорація не має коштів для платежу, запланованого на січень 2022 р. Він запропонував наступні заходи для розв'язання проблеми:

- провести модернізацію підприємства, щоб використати чинну інфраструктуру для поточної операційної діяльності;

- створити нову більш ефективну модель функціонування корпорації як компанії повного циклу.

Міжвідомча комісія вирішила, що продовжаться консультації з китайськими партнерами. Планується підготувати зміни до договору між зерновою корпорацією та банком.

Міністерство фінансів на початку 2021 року публікувало інформацію про ситуацію з ДПЗКУ. Корпорація має заборгованість на суму майже 30 млрд грн, при чому запозичення отримані під державні гарантії. Тобто, якщо борг не буде погашений, на нього витрачатимуться державні кошти – кошти платників податків. 

Збитки корпорації з року в рік зростали: у 2019 році – це була сума 1,55 млрд грн, у 2020 році  – 5,86 млрд грн. Хоча в першому півріччі 2021 року — лише 87,5 млн грн.

Протягом 2021-24 рр. ДПЗКУ має здійснити виплати на суму 23,8 млрд грн. У 2021 році держава планує погасити зобов'язання компанії у розмірі 3,3 млрд грн – це майже 70% від усіх коштів для виплати держгарантій у цьому році. Платежі за боргами зернової корпорації у 2022 році – 6,3 млрд грн, 2023 році – 6 млрд грн, 2024 році – 5,7 млрд грн.

Тим часом валовий збір урожаю пшениці в Україні становить 33 млн тонн, що на чверть більше, ніж минулого року. Якщо врахувати, що середня ціна на пшеницю II сорту цього року становить 6,6 тис. грн (орієнтовно), то загальна вартість зібраного урожаю майже 218 млрд грн. З інтерактивною інфографікою "Урожай Онлайн 2021" можна ознайомитись за посиланням



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини