Головна Новини Бізнес економіка Деякі українські пенсіонери можуть залишитися без виплат
commentss НОВИНИ Всі новини

Деякі українські пенсіонери можуть залишитися без виплат

Пенсія зросла до 4 тисяч гривень вже до кінця року

18 грудня 2021, 08:55
Поділіться публікацією:

Завдяки тому, що в кінці цього року зросла середня пенсія (майже 4 тисяч гривень), деякі пенсіонери будуть вимушені повернути частину соцвиплат.

Деякі українські пенсіонери можуть залишитися без виплат

Пенсія - фото з відкритих джерел

Як передають society.fakty.ua, мова йде про пенсіонерів, які вийшли на заслужений відпочинок, оформили пенсію, потім влаштувавшись на роботу не повідомили про це Пенсійний фонд.

Річ у тім, що у працюючого пенсіонера перерахунок розміру пенсії зі збільшення прожиткового мінімуму або доплати за понаднормовий страховий стаж не передбачено.

Крім того, якщо людина оформила пенсію за вислугою років, а потім знову працевлаштовується за спеціальністю, яка дає право на призначення цього виду пенсії, виплата коштів взагалі має припинитися.

Якщо пенсіонер працевлаштувався, то він повинен протягом 10 днів подати дані про це до органів Пенсійного фонду. Якщо він цього не зробить, то все одно про це стане відомо. Річ у тім, що звіряння даних ПФ відбувається з податковою, державними реєстрами загальнообов'язкового державного соціального страхування, юридичних та фізичних осіб — підприємців.

На дату звірки вже обчислюється сума надмірно виплачених пенсійних коштів.

Відповідно до закону, суми зайвої пенсії у зв'язку з працевлаштуванням пенсіонера або поданням страхувальником недостовірних даних може бути повернено пенсіонером добровільно або стягуватися на підставі рішень територіальних органів Пенсійного фонду або в судовому порядку.

Нагадаємо, в Україні з 2024 року хочуть запустити накопичувальну пенсійну систему. На першому етапі соціальна програма торкнеться держпідприємств, які потраплять до списку великої приватизації. Майбутній власник має подбати про накопичувальні пенсії для співробітників.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Інфляція, ціни, зарплати та курс долара: з чим у гаманцях українці готуються зустрічати 2022-й.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини