Головна Новини Бізнес економіка Донорська допомога на відновлення України: як скористатися нею максимально ефективно
commentss НОВИНИ Всі новини

Донорська допомога на відновлення України: як скористатися нею максимально ефективно

Експерти розповіли, яке значення має донорська конференція у Варшаві для розвитку української економіки та відновлення нашої країни

6 травня 2022, 11:27
Поділіться публікацією:

На донорській конференції у Варшаві зібрано 6,5 мільярда доларів для України. Про це сьогодні під час свого нічного звернення повідомив президент України Володимир Зеленський. А прем'єр-міністр Денис Шмигаль презентував у Варшаві міжнародним партнерам та донорам платформу United24, ініційовану Зеленським, яка стане частиною Фонду відновлення нашої країни (розраховується, що той поповнюватиметься з п'яти джерел). Експерти спеціально для видання "Коментарі" розповіли, як зробити максимальним ефект від подібних конференцій та ініціатив.

Донорська допомога на відновлення України: як скористатися нею максимально ефективно

Фото ілюстративне / Pixabay

Україна має розробити власну стратегію розвитку

Президент Центру антикризових досліджень Ярослав Жаліло наголошує, що поки що йдеться, по суті, про засоби, необхідні для термінового оперативного відновлення нашої країни.

Вартість загальної програми відновлення України, з чим обіцяли допомогти наші партнери, становить, за різними оцінками, 500-600 млрд доларів. Така програма, яку звикли називати "планом Маршалла для України", розроблятиметься і багато в чому спрямовуватиметься міжнародними партнерами (можливо, певним консорціумом донорів). Проте наше завдання – не механістично відбудувати зруйновані матеріальні об'єкти, а відновити здатність країни забезпечувати належну якість життя (роботу, умови проживання, соціальні послуги тощо) її громадянам на основі конкурентоспроможної сучасної економіки. Тим більше – у контексті перспектив майбутнього членства у ЄС", – пояснює експерт.

Таке завдання, наголошує він, не вирішується в режимі зовнішнього управління. За словами Ярослава Жаліло, домашнє завдання для України – розробити власну стратегію, яка буде:
— відображати перспективні національні інтереси,
– спрямована на реформи, побудову дієздатної соціально-економічної системи,
— забезпечить максимально ефективну реалізацію національних ресурсів.

"Опираючись на базис відновлення, яке забезпечуватиметься донорами, реалізація такої стратегії забезпечить максимально можливий ефект мультиплікації від донорських коштів. Тобто вони будуть ефективні не лише у відновленні руйнувань, а й у побудові нової дієздатної України як європейської держави. Це спільний інтерес. І саме наявність такої національної стратегії, синхронізованої та взаємоузгодженої із планом міжнародної допомоги, є головним засобом максимізації та ефекту від підтримки донорів", – пояснює Ярослав Жаліло.

Він наголошує, що наразі урядом України анонсовано розробку "параметричного" плану відновлення, що визначає параметри останнього.

"Це – важливий документ. Проте наголошую, що потрібна саме стратегія – як комплексний, методологічний документ, який стане основою національного, секторальних та регіональних планів", – резюмує Ярослав Жаліло.

Потрібно продовжувати підтримувати градус залучення всього людства до нашої з ними загальної проблеми

Економічний експерт Олександр Гаврутенко вважає, що на даному етапі іміджева роль подібних заходів навіть важливіша за фінансовий ефект.

"Війна входить у затяжну стадію, і ми ризикуємо втратити фокус уваги, яка поки що прикута до нас у всьому світі. Залучення, співпереживання, участь світової спільноти досі підтримувалося інтенсивністю шокуючих для всіх подій, пов'язаних із початком військової агресії проти України. Але темпи її спадають, бойові дії локалізуються, перетворюються на режим позиційного протистояння. І в такому вигляді війна може тривати дуже довго. Навіть усередині країни через короткий час буде складатися враження, що війна десь далеко, не всіх стосується і життя налагоджується. А що тоді говорити про решту? Але війна не далеко, вона в центрі Європи і стосується всіх, хто вважає себе частиною цивілізованого світу", – наголошує Олександр Гаврутенко.

За його словами, у фінансовому плані і потреби України, і можливості міжнародного співтовариства багаторазово перевищують ті суми, які зараз вдається збирати у вигляді допомоги.

"При цьому важливо розуміти, що Західна цивілізація перестане існувати, якщо Україна програє у цій війні. Всі гроші та блага, які були зароблені та створені за старих умов, не коштуватимуть нічого, якщо тут стануть можливі безкарні військові завоювання територій, знищення інфраструктури, руйнування міст, позбавлення майна та життя мільйонів людей. Потрібно доносити цю думку, продовжувати підтримувати градус залучення всього людства до нашої з ними загальної проблеми, – упевнений експерт. – Це наближатиме нашу перемогу, а також створюватиме передумови, акумулюватиме ресурси для подальшого відновлення та стрімкого розвитку України як цивілізованої демократичної європейської країни".

Як повідомляв портал "Коментарі", що означає для України глобальна ініціатива United24 і в чомусь сильні та слабкі сторони.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини