Головна Новини Бізнес економіка Допомога малому і середньому бізнесу: на що варто розраховувати українцям
commentss НОВИНИ Всі новини

Допомога малому і середньому бізнесу: на що варто розраховувати українцям

Експерти розповіли, коли Верховна Рада розгляне законопроект про допомогу малому та середньому бізнесу і наскільки істотною буде підтримка для підприємців

24 березня 2021, 14:02
Поділіться публікацією:

Під час сьогоднішнього засідання Кабінету міністрів України прийняв рішення про введення грошових виплат і підтримки людей через посилені карантинні обмеження в регіонах. Прем'єр-міністр Денис Шмигаль зазначає, що держава готова виплатити ФОП і працівникам підприємств, які постраждають в результаті введених карантинних обмежень в червоних зонах, по 8 тисяч гривень. Так само як це було взимку. В уряді також очікують, що крім державної підтримки, органи місцевого самоврядування введуть для цих людей додаткові виплати.

Допомога малому і середньому бізнесу: на що варто розраховувати українцям

Фінансова допомога для бізнесу. Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

Крім того, керівник фракції "Слуга народу" Давид Арахамія заявив, що до Верховної Ради планують внести законопроект про допомогу малому та середньому бізнесу. Яке майбутнє у цього законопроекту і наскільки істотною буде допомога — "Коментарі" розбиралися разом з експертами.

Гроші з держбюджету

Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пенздін вважає, що, швидше за все, це буде не просто закон про допомогу, а зміни до держбюджету-2021.

"На сьогодні анонсовано і президентом, і представниками Офісу президента, і членами уряду, що будуть виділятися кошти для допомоги бізнесу, потерпілому у зв'язку з локдаунами, які точково вводять по країні. Зокрема, мова йшла про те, що центральна влада додасть стільки ж, скільки готова буде направити на ці цілі місцева влада. Суми компенсацій поки не визначені. Одні говорять про 8 тисяч гривень, інші, як той же радник керівника Офісу президента Андрія Єрмака, екс-міністр економіки Тимофій Милованов, що сума повинна відповідати середній зарплаті в конкретному регіоні. Адже якщо, наприклад, в Києві це — 17 тис. грн, то на тій же Тернопільщині — близько 9 тис. Але, знову ж таки, поки це лише перші підходи до питання. Загальні міркування. Для того, щоб чітко говорити про суми, потрібно зрозуміти джерело фінансування цих новацій", — підкреслює Олег Пендзін.

І це джерело, за його словами, повинно знайти відображення у змінах держбюджету, про які, схоже, і говорив Арахамія.

"Зараз ніяких коштів на компенсації в держбюджеті не передбачено. Все потрібно узаконити. Поки цього немає — ми бачимо лише благі наміри влади, — каже Олег Пендзін. — Навряд чи йтиметься про податкові послаблення. Адже це негативно відіб'ється на дохідній частині держбюджету. А на сьогодні вже узгоджена з МВФ гранична величина дефіциту держбюджету — 248 млрд грн. І то, Фонд вважає цей дефіцит занадто високим. Так що на зменшення дохідної частини, що спричиняє збільшення дефіциту бюджету, законодавці не підуть. Скоріше мова піде про перерозподіл видатків. І буде це, думаю, лише після того, як Рада повернеться з карантину і подолає 2,5 тисячі поправок від "Батьківщини" іже з нею із земельних питань. Раніше нардепи навряд чи зможуть приступити до іншої законотворчої роботи. Адже навіть щоб провести позачергове засідання, потрібно внести відповідний проект закону, розглянути його в комітетах, отримати позитивну оцінку, потім представити в сесійній залі, а також пройти 1 і 2 читання".

Терміни отримання допомоги від держави

Експерт економічних програм Українського інституту майбутнього Данило Монін зазначає, що поки незрозуміло, наскільки реальною буде допомога.

"Стабілізаційного фонду в цьому році в бюджеті не передбачено. Тому, можливо, мова буде йти про заморожування виплат ЄСВ та єдиного податку для малого бізнесу — як було в минулий весняний карантин", — говорить Данило Монін.

Швидкість прийняття рішень, за його словами, залишається під питанням.

"Річ у тому, що парламент пішов в земельні законопроекти й за тиждень розглянув лише 28% правок. Тому швидкість прийняття будь-яких інших питань — нульова, — пояснює експерт. — До того ж депутати пішли на канікули через нову хвилю  ковіду. Тут хіба що — позачергове засідання".

Раніше "Коментарі" писали, що у зв'язку з локдауном в Києві Верховна Рада скасувала чергові пленарні засідання з 29 березня по 2 квітня 2021 року включно. Як буде працювати Рада, дивіться на нашому сайті.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини