Головна Новини Бізнес економіка Допомога від МВФ: підтримка економіки України або відкуп Заходу за "Північний потік-2"
commentss НОВИНИ Всі новини

Допомога від МВФ: підтримка економіки України або відкуп Заходу за "Північний потік-2"

У МВФ вважають, що це хороший подарунок для України, який ми отримаємо до 30-річчя Незалежності

3 серпня 2021, 11:58
Поділіться публікацією:

Україні виділено 2,7 млрд доларів із безпрецедентного пакета на підтримку економіки від Міжнародного валютного фонду (МВФ). Експерти для порталу "Коментарі" оцінили це рішення МВФ і розповіли, чи може воно означати "відкуп" за позицію Заходу стосовно "Північного потоку-2".

Допомога від МВФ: підтримка економіки України або відкуп Заходу за "Північний потік-2"

Міжнародний валютний фонд - фото з відкритих джерел

Рішення про виділення коштів озвучувалися ще навесні, тому сенсації тут немає і не може бути

Політолог, викладач Київського національного університету (КНУ) імені Тараса Шевченка Петро Олещук зазначає, що виділення коштів від МВФ передбачається всім державам-учасникам пропорційно до участі в фонді.

"Офіційна мета цього заходу — підвищення ліквідності. Загальна сума, яку передбачається розділити, — 650 млрд доларів. Відповідно, українська частина, хоч і виглядає солідно за нашими мірками, але глобально ні на що не впливає", — вважає політолог.

Він також акцентує, що рішення про виділення коштів озвучувалися ще навесні, тому сенсації тут немає і не може бути. Тим більше, складно пов'язувати все це з "Північним потоком", вважає Петро Олещук.

Цей транш МВФ може серйозно допомогти Україні

На думку аналітика, політтехнолога Олександра Кочеткова, розглядати ці 2,7 млрд доларів як якісь "відступні" за "Північний потік-2" — некоректно. Як мінімум, тому, що це сума наших потенційних втрат від скорочення (припинення) транзиту газу всього за один рік.

"Та й не прийняті в системі МВФ "подарунки", "відкупи" й інші операції з арсеналу українського олігархату, — пояснює експерт. — Там правлять прагматизм і розрахунок. На моє переконання, транш — це інструмент, який дозволить колективному Заходу і далі диктувати свої умови владі Володимира Зеленського. Умови не тільки економічні, але й політичні, як ми бачимо останнім часом".

Олександр Кочетков зазначає, що цей транш МВФ може серйозно допомогти Україні. Але він не вирішить за нас наших проблем — що в економіці, що у політиці, впевнений він.

"З Україною вміло грають у теніс. Або в бейсбол. Або у крикет. Головне, що ми завжди — м'яч, який гравці відправляють туди, куди їм потрібно", — резюмує аналітик.

Раніше портал "Коментарі" писав, що Зеленський провів розмову з директором-розпорядником МВФ і чи потрібен Україні цей транш.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Зелёная Плесень

3 серпня 2021, 11:42

Кого "серьёзно выручить", кто имеет доступ к этим деньгам? Где финансовые отчёты по всем этим траншам - на какие фирмы распилено и на чьи счета выведено. МВФ прекрасно знает кому уходят их деньги. А мы, быдло, только удивляемся росту тарифов при такой помощи, да сетуем "когда же они нажрутся". Да никогда, пока есть плательщики по их обязательствам, жильё которое можно забрать за неуплату, земля на распродажу даже без фейкового референдума. Можно подумать, без южных и северных потоков мы были богаче

Сташинский

3 серпня 2021, 11:26

Украина - мяч?! Как мяч?!! Почему мяч? А граждане тогда кто? Пыль в мяче?? Пыль, которая "майе гиднисть"! Ведь так нам говорили главари майдана?


Новини