Головна Новини Бізнес економіка “Доступні кредити”: на що і в які галузі бізнес бере позики
commentss НОВИНИ Всі новини

“Доступні кредити”: на що і в які галузі бізнес бере позики

За минулий тиждень 327 підприємців отримали пільгові позики за урядовою програмою “Доступні кредити 5-7-9%” на понад мільярд гривень.

27 грудня 2022, 15:36
Поділіться публікацією:

З початку дії програми “Доступні кредити 5-7-9%”, тобто з лютого 2020 року, банки видали підприємцям 52,18 тисячі кредитів на майже 162 млрд грн.

“Доступні кредити”: на що і в які галузі бізнес бере позики

Фото: https://pixabay.com/


Левова частка грошей була використана бізнесом на антикризові заходи – 61,5 млрд гривень, а також на рефінансування попередньо отриманих кредитів – 28,6 млрд гривень. Разом з тим на антивоєнні цілі було видано 34 млрд гривень, а на інвестиційні цілі лише 10,9 млрд гривень. 


Загалом найбільш активними учасниками програми є аграрії. Бізнес, що займається сільським господарством, отримав 25,7 млрд гривень пільгових кредитів на підтримку своєї діяльності. У той же час торговельні компанії одержали 1,2 млрд гривень для поповнення обігових коштів.


Отже, найчастіше позики за програмою беруть підприємства, що працюють в сферах:

  • сільського господарства (53%);

  • торгівлі та виробництва (24%);

  • промислової переробки (14%).


У регіональному розрізі найбільші суми отримали підприємці Львівської (8%), Харківської (6%), Дніпропетровської (7%), Одеської (7%), Київської (6%), Вінницької (6%) області та столиці (10%).


Як відомо, на сьогодні до участі в урядовій програмі долучилися 44 банки. Лідером за кількістю виданих кредитів є “Приватбанк” (21,7 тисяча), “Ощадбанк” (7,7 тисяч) та “Райффайзен Банк Аваль” (5 тисяч).


Урядова програма "Доступні кредити 5-7-9%" дозволяє залучити до 60 млн грн під 0% на період дії воєнного часу та плюс один місяць після його відміни. Для роздрібних торгових мереж програма передбачає можливість залучення позикових коштів у розмірі до 1 млрд гривень під 5% річних, що дає їм змогу вчасно розрахуватися з постачальниками та поповнити фінансовий баланс.


Також нещодавно уряд розширив програму доступних кредитів на підприємства, які були зруйновані внаслідок бойових дій. Підприємці зможуть отримати кредит на відновлення виробничих потужностей під 9% терміном до 5 років на суму до 60 млн гривень.

 

Раніше ми писали, що Міжнародна фінансова корпорація виділила $2 млрд на український бізнес.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини