Головна Новини Бізнес економіка Друга хвиля коронакризи: до чого готуватися українцям
commentss НОВИНИ Всі новини

Друга хвиля коронакризи: до чого готуватися українцям

Експерти розповіли, чи буде жорсткий карантин в Україні та коли коронавірус піде на спад

5 жовтня 2020, 12:55 comments3843
Поділіться публікацією:

Друга хвиля коронакризи все більш явно накриває весь світ, включаючи Україну. Як слід готуватися до неї нашій державі в цілому і громадянам зокрема відповіли експерти.

Друга хвиля коронакризи: до чого готуватися українцям

Ймовірні терміни пандемії

Представник Економічної експертної платформи Олег Гетьман зазначає: "Безумовно, ковід, буде поширюватися доти, поки або кількість перехворілих не досягне 50-60%, або не буде розроблена та застосована ефективна вакцина. У будь-якому випадку, епідемія триватиме недовго, ймовірно кілька місяців або пів року".

Експерт звертає увагу на досвід Швеції, який показує — навіть якщо не вводити тотальних карантинів, то орієнтовно через півроку епідемія йде на спад.

"У Швеції в останні дні — мінімальна кількість нових хворих і загиблих. Це говорить про те, що шведи, ймовірно, вже досягли певного порогу, коли кількість тих, хто вже перехворів і має імунітет, відома, і вірус має мінімальне поширення", — підкреслює Олег Гетьман.

На його думку, Україні слід робити те, що робили країни, які успішно впоралися з епідемією.

"Швеція, Японія, Південна Корея та інші не вводили локдаун, не зупиняли економіку, — відзначає експерт. — При цьому слід покращувати якість і готовність медичної системи, заохочувати громадян ефективно реалізовувати заходи безпеки (масочний режим в транспорті і місцях великого скупчення людей), нарощувати кількість тестів і швидко виявляти і тестувати контактних осіб".

Жорсткий локдаун

На думку кандидата політичних наук, політолога Олексія Якубіна, ті країни, які зараз повертають жорсткий локдаун (як той же Ізраїль), розписуються, що не винесли уроків з весняного удару коронавірусу.

"Показовим є приклад Швеції. Вона пройшла ситуацію без жорсткого локдауна — і має зараз один з найнижчих показників рівня захворюваності в Європі. Тобто, без обмежень можна боротися з інфекцією. Але при цьому влада повинна мати потужну підтримку в суспільстві, а держава в цілому — підготовлену медичну систему", — пояснює політолог.

Він підкреслює, що шокуюча статистика по захворюваності в Україні пов'язана багато в чому з тим, що тестів стали робити більше. Але свою лепту внесло і те, що влада не зробила висновків з тієї ситуації, яку ми мали навесні.

"Влада повинна була підготуватися до нової хвилі. У нас був створений спеціальний фонд. Але що в підсумку? Його витрачали на дороги. Вони нам, звичайно, потрібні. Але ж фонд створювали для поліпшення постачання медустанов. А у нас, наскільки відомо, не куплено за кошти фонду жодного апарату ШВЛ. З підняттям зарплат медиків — теж проблеми. А освітня сфера? До нового навчального року держава не виділила кошти навіть на антисептики для шкіл і вишів! Складається враження, що коронавірус у нас — окремо, а влада — окремо. Вони ніби в паралельних реальностях. Люди ж фактично кинуті напризволяще. Виживайте, як хочете".

Політолог зазначає, що навіть в державних клініках не так легко зробити тест на ковід. А приватні лабораторії просто на цьому заробляють.

"Уряд повинен провести аудит того, як витрачалися кошти ковід-фонду. І, нарешті, направити їх на підтримку медичної та освітньої сфер", — упевнений Олексій Якубін.

Він сумнівається, що влада найближчим часом вирішиться на новий жорсткий локдаун. Можливо, після виборів. Зараз же це викличе колосальні протести, які відіб'ються на рейтингу "Слуги народу".

"Але навіть якщо спробують ввести жорсткі обмеження (зупинити роботу громадського транспорту, закрити сферу обслуговування) — це не буде працювати. Люди не стануть дотримуватися посилених правил, — прогнозує експерт. — Після весни у нас збільшилися реальне і приховане безробіття. У сфері послуг приблизно третина підприємств так і не змогли відродитися після закриття. При цьому продовжується падіння економіки. І спроба нового локдауна може викликати соціальні протести. Навіть в більш благополучній Європі, в Німеччині, Великобританії, Нідерландах, люди виходять на антікарантинні протести. Що вже говорити про нашу країну, де компенсаційні механізми або зовсім відсутні, або вкрай слабкі і працюють з перебоями".

Олексій Якубін вважає, що Україна не отримала уроків з весняного досвіду. І держава увійшла в осінь не готовою ні до нової хвилі коронавірусу, ні до протистояння економічній кризі.

Друга хвиля

"Всі ми є свідками того, як щодобова кількість хворих COVID-19 в Україні впевнено перейшла "психологічний поріг" в 4000 інфікованих. І це точно не викликає оптимізму, особливо на тлі того, що в жовтні-квітні нас чекає поєднання епідсезону грипу/ГРВІ та коронавірусу", — зазначає політичний експерт Дмитро Фучило.

Він підкреслює, що друга хвиля епідемії — завжди масштабніша. Але у світу в цілому і України зокрема було 3-5 місяців для того, щоб якісно підготуватися до неї. Ось тільки…

"Під час першого локдауна, коли всю країну "закрили на карантин", влада обґрунтовувала це турботою про громадян. І — направо і наліво роздавала обіцянки щодо збільшення ліжкомісць, закупівлю 100500 апаратів ШВЛ, засобів захисту медпрацівників і так далі, — нагадує Дмитро Фучило. — Тим часом люди два місяці просиділи вдома. Деякі втратили роботу. Використовувалися останні кошти з сімейного бюджету. А з екранів телевізорів бізнесмени та депутати "терли", "вирішували питання" і просто відпочивали в "Велюр" по всій країні (привіт, Коля Тищенко та ін.). А сам президент Зеленський і головний епідлікар країни Ляшко порушували вимоги, встановлені для всіх. За що навіть були складені адмінпротоколи".

З огляду на все це, тепер громадян України важко буде знову "закрити" на карантин, впевнений експерт. Народ бачив, як політична верхівка ігнорувала свої ж розпорядження.

"При цьому якоїсь більш-менш вагомої підтримки від держави населення так і не отримало, — зазначає Дмитро Фучило. — Звучали яскраві обіцянки, було жонглювання мільярдами гривень в повітрі на допомогу, на підтримку, на ще щось ... А по факту ми мали піар-кампанію з будівництва, присвячену  місцевим виборам 2020".

На думку політексперта, зараз держава повинна зосередитися на вакцинації населення від відомих штамів грипу. З широкою інформаційною кампанією при цьому. Так можна підвищити імунітет громадян, що дозволить краще протистояти другій хвилі коронавірусу.

Також слід впроваджувати програми інфекційної безпеки:

- якісно відстежувати стан здоров'я населення,

- вимірювати температуру на вході в громадські місця,

- зобов'язати людей носити маски та рукавички (по можливості) в місцях масового скупчення,

- відстежувати тих, хто мав щільний контакт з виявленими зараженими або підозрюваними носіями коронавірусу за допомогою новітніх технологій.

"Зараз вони виконуються більше для проформи. Я сумніваюся в якості того ж електронного термометра, яким вимірюють температуру тіла при вході в ТРЦ. Аналогічний прилад стає генератором випадкових чисел при вимірюванні температури в домашніх умовах", — підкреслює Дмитро Фучило.

Крім того, він вважає важливим, щоб відповідні посадові особи говорили правду про епідситуацію в країні. А чи не фільтрували інформацію з політичних міркувань, особливо напередодні місцевих виборів.

Але не тільки влада винна в бідах, які кояться в країні, зазначає політексперт. Багато українців самі порушують елементарні правила епідбезпеки: їздять без масок в громадському транспорті, в метро кожен другий її знімає, як тільки перейде турнікет, на вулиці одиниці ходять з натягнутими засобами захисту (благо, що жорсткої вимоги на свіжому повітрі до них немає), регулярно скупчуються великими компаніями в обмеженому просторі — без дотримання соціальної дистанції.

"Хочемо ми чи не хочемо, але друга хвиля коронавірусної епідемії вже не за горами, — говорить Дмитро Фучило. — Держава повинна збільшувати кількість лікарняних ліжок, закуповувати засоби захисту медпрацівників, апарати ШВЛ (не на папері, а в реальності), знову поповнювати корона-фонд (левова частка якого витрачена на "Велике будівництво"). Локдауна, швидше за все, уникнути буде важко. Тому необхідні кошти на підтримку тимчасово непрацюючих громадян, малого та середнього бізнесу, який сяк-так тримається на плаву. А нам з вами потрібно проявити свідомість, самоорганізацію — і дотримуватися елементарних епідправил: надягати маску в громадських місцях (рукавички по можливості), дотримуватися соціальну дистанцію, залишатися на самоізоляції в разі підвищення температури або підтвердження захворювання COVID-19, вакцинуватися від грипу, тим самим підвищуючи загальний імунітет".

Нагадаємо, в Україні за добу виявили ще 3771 пацієнта з коронавірусом.  




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини