Головна Новини Бізнес економіка ЄБА просить Кабмін заборонити експорт металобрухту з екологічних міркувань
commentss НОВИНИ Всі новини

ЄБА просить Кабмін заборонити експорт металобрухту з екологічних міркувань

На даний момент в Україні введено тимчасове обмеження експорту металобрухту

13 жовтня 2021, 12:48
Поділіться публікацією:

Європейська Бізнес Асоціація (ЄБА) підтримала проект постанови уряду України про тимчасову заборону на експорт брухту чорних металів до 31 грудня 2022 року (включно), в тому числі, виходячи з екологічних міркувань. Як передає видання "Коментарі", про це йдеться в листі ЄБА на адресу першого віце-прем'єр-міністра України, міністра економіки України Олексія Любченка.

ЄБА просить Кабмін заборонити експорт металобрухту з екологічних міркувань

Лом чорних металів. Фото з відкритих джерел

"Експерти Асоціації детально проаналізували проект постанови і висловлюють свою підтримку ініціативі тимчасовій до 31 грудня 2022 року (включно) забороні на вивезення за межі митної території України в митному режимі експорту товарів за кодом згідно з УКТ ВЕ 7204 "Відходи і лом чорних металів, злитки чорних металів для переплавки (шихтові зливки)", — сказано в листі.

ЄБА вважає, що прийняття проекту постанови надасть позитивний ефект на металургійну галузь і в цілому на економіку України, зокрема на шляху до декарбонізації.

"Тимчасове обмеження експорту вводиться, в тому числі, виходячи з екологічних міркувань. Так, кожна тонна повторно використаного металобрухту зменшує викиди СО2 на 1,5 т, використання залізної руди на 1,4 т і вугілля на 740 кг, а також вимагає тільки 1/3 витрат енергії в порівнянні з виробництвом сталі з природних матеріалів", — підкреслюється в листі.

ЄБА також констатує, що для української металургії такі результати мають особливе значення в контексті очікуваного введення механізму прикордонного вуглецевого коригування (carbon border adjustment, CBAM), витрати на який для металургів, за підрахунками представників бізнесу, можуть досягати $ 628,3 млн. євро щорічно.

Нагадаємо, що 30 вересня 2021 року Міністерство економіки України опублікувало проект постанови уряду про тимчасову — до кінця 2022 року — заборону експорту металобрухту з країни, на чому останнім часом наполягає асоціація "Укрметалургпром".

"Забезпечення вітчизняних металургійних підприємств металобрухтом, який утворився на території України, набуває стратегічного значення для безперебійного виробництва і поставки металопродукції для потреб вітчизняного військово-промислового комплексу, машинобудування, відновлення інфраструктури", — наголошується в пояснювальній записці до документа.

У ній вказується, що з урахуванням міжнародних угод заборона не буде застосовуватися по відношенню до експорту в країни ЄС, Великобританії та Північної Ірландії, СНД (крім РФ), Ізраїль, Канаду, Чорногорію і країни ЄАВТ.

Раніше Об'єднання підприємств "Укрметалургпром" звернулося до прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля з проханням підтримати позицію гірничо-металургійного комплексу і розглянути можливість якнайшвидшого введення тимчасової заборони на експорт металобрухту з України до 31 грудня 2023 року. З аналогічним зверненням виступив і "Укртрубопром".

Електросталеплавильний комплекс "Інтерпайп Сталь" також звернувся до Шмигаль з проханням розглянути введення тимчасової заборони. "АрселорМіттал Кривий Ріг" також підтримала звернення.

Читайте також на порталі "Коментарі" — "Укрметалургпром" закликав замінити квоти на імпорт сірчаної кислоти митом до 5%.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://eba.com.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини