Головна Новини Бізнес економіка Економічний прогноз на осінь: до чого готуватися українцям
commentss НОВИНИ Всі новини

Економічний прогноз на осінь: до чого готуватися українцям

Експерти вважають, що головні фінансово-економічні події восени розгорнуться навколо траншу МВФ

26 серпня 2021, 14:41
Поділіться публікацією:

Експерти озвучили для видання "Коментарі" економічний прогноз для України на осінь, розповівши, які важливі економічно-фінансові події можуть відбутися в країні, які з них принесуть позитив, а які навпаки, а також, який курс валют очікувати.

Економічний прогноз на осінь: до чого готуватися українцям

Економічний прогноз для України на осінь - фото з відкритих джерел

На курс валют серйозно впливатиме урожай, особливо зернових

Економічний експерт, президент Інвестиційної групи "УНІВЕР" Тарас Козак вважає, що з точки зору макроекономіки, нам важливі просування в напрямку з МВФ.

"Наприклад, для отримання коштів від Євросоюзу все готово, ми виконали всі зобов'язання, але там стоїть шлагбаум у вигляді продовження співпраці з МВФ. Якщо Фонд дає добро на співпрацю з нами, то ми автоматично отримуємо ще в бюджет 600 млн євро — кредит від ЄС. Це довгострокові кошти, дуже дешеві, за них варто поборотися ", — зазначає експерт.

На його думку, на курс валют серйозно впливатиме урожай, особливо зернових.

"Вважається, що Україна в цьому році встановить рекорди зі збору пшениці, ячменю (більше, ніж в кращі радянські часи, понад 80 млн тонн), з кукурудзи. З огляду на те, що ціна на зернові на світових ринках достатньо висока, це дасть суттєвий приплив валютного виторгу в Україну, що підтримає грн. Якщо ще вдасться і з МВФ домовитися, то нацвалюті нічого не загрожуватиме, ми спокійно пройдемо кінець року і вступимо в наступний ", — вважає Тарас Козак.

Він не бачить причин для політичних пертурбацій, для якихось вуличних заворушень.

"Добробут українців зростає, зарплати ростуть. Рівень інфляції хоч трохи вище, ніж розраховувалося, але 10% річних плюс-мінус — прийнятно для більшості українців, якщо зарплати і доходи ростуть швидше. І це не привід для якихось народних протестів. Тому думаю, осінь буде трудовою, робочою, без якихось неприємних подій", — резюмує експерт.

Крім грошей МВФ навряд чи варто очікувати якихось фінансово-економічних зрушень

Доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України, народний депутат V-VI скликань Олексій Плотніков вважає, що основні фінансово-економічні події восени розгорнуться навколо траншу МВФ (дадуть — не дадуть).

"Приїзд місії Фонду в вересні може позначитися на перспективах співпраці України і конкретного отримання грошей. Відповідно — наповнення дохідної частини бюджету, здійснення видаткової, — пояснює Олексій Плотніков. — Крім усього іншого, поки складно сказати, чи буде осінь спокійною, або вона пройде на протестній хвилі, як прогнозують деякі політики та експерти. Якщо буде осінь протестів, це, звичайно, позначиться і на фінансово-економічних параметрах. Якщо ж осінь пройде відносно спокійно, як весна-літо, то крім грошей МВФ навряд чи варто очікувати якихось фінансово-економічних зрушень".

Втім, експерт виокремлює ще один важливий фактор — чи буде у нас (а якщо буде, в якому вигляді) четверта хвиля коронавірусу.

"Чи буде локдаун, що призведе до зниження економічної активності (закриття громадського харчування, місць галузі розваг тощо). Чи знадобляться додаткові кошти на медицину", — перераховує можливі проблеми Олексій Плотніков.

Що стосується курсу долара, експерт не бачить поки передумов, щоб щось було не прогнозовано.

"Зважаючи на те, що в держбюджеті прописано 29,2 грн за долар на кінець року, думаю, що рівень трохи більше 28 доларів — реальний на кінець грудня-січень", — зазначає експерт.

Раніше видання "Коментарі" писало, як зміняться ціни на землю в Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини