Головна Новини Бізнес економіка Економічні підсумки для України та РФ за 200 днів повномасштабної війни: хто більше втратив
commentss НОВИНИ Всі новини

Економічні підсумки для України та РФ за 200 днів повномасштабної війни: хто більше втратив

Незважаючи на вал санкцій та ізоляцію, російська економіка, як і раніше, сильна. В Україні вдалося стабілізувати ситуацію завдяки західним партнерам

12 вересня 2022, 11:27
Поділіться публікацією:

Позаду 200 днів повномасштабної війни Росії проти України. Які головні економічні підсумки для України та РФ через 200 днів від початку повномасштабної російської агресії. У цьому питанні видання "Коментарі" розбиралося разом із експертами.

Економічні підсумки для України та РФ за 200 днів повномасштабної війни: хто більше втратив

Війна в Україні. Фото: з відкритих джерел

Загалом макроекономічна ситуація зберігається контрольованою та зрозумілою, що відбувається завдяки допомозі союзників

Аналітик "Центру розумних рішень" В'ячеслав Черкашин міркує так:

"Війна як велике зло та хвороба обійдеться обом країнам найбільшими економічними втратами за останню чверть століття. Україні – третини економіки, Росії – десятої частини. Але, поки наші хоробрі захисники 200 днів і ночей захищають і звільняють країну, фіскальна та банківська система встояла, українці поступово повертаються з-за кордону, а платники податків наповнюють бюджет сумлінно та чесно, ще й у обсягах, значно більших за минулорічні (станом на 1.09.2022 року до держбюджету сплачено 482,8 млрд грн, що на 62,7 млрд грн, або на 14,9% більше за відповідний період 2021 року). На жаль, не вдалося швидко запустити економіку, чому сприяла нерішучість та непослідовність економічної влади, зокрема згортання весняної лібералізації податків, поступове повернення перевірок та більшості елементів контролю за їх сплатою, зазнала поразки податкова амністія".

Проте, продовжує експерт, загалом макроекономічна ситуація зберігається контрольованою та зрозумілою, у тому числі завдяки допомозі наших союзників – США, Великобританії, Польщі та інших.

"Більш того, Україна вже безальтернативно зробила свій цивілізаційний вибір, спрямувавши своє майбутнє до західного світу демократії, що підтверджує її статус країни-кандидата до членів ЄС", – наголосив В'ячеслав Черкашин.

Водночас, зазначає він, держава-агресор, яка засекретила дані про витрати свого бюджету та рівень доходів населення, але отримуючи на тлі безпрецедентних санкцій з-за кордону щоденний (близько 1 млрд дол. США) приплив "вуглецевої" валюти, взяла курс на "Залізну завісу 2.0", повторюючи більшість фатальних помилок СРСР.

"Наслідками такого рішення є поступова втеча капіталів та людей, добровільна світова ізоляція, а потім вимушена культурна, технологічна та економічна деградація, – прогнозує В'ячеслав Черкашин. – Як каже Євангеліє: хто взяв меча, від меча і загине”.

Для більшості бізнесу очевидно, що потрібні радикальні зміни в економічній політиці після закінчення війни

Економічний експерт Данило Монін головними економічними підсумками за 200 днів війни для РФ вважає такі:

1). Фінансова стабільність Росії досі висока, незважаючи на введені санкції та обмеження.

2). Відбулося зміцнення рубля до 60 рублів за долар.

3). Але країна-агресор стратегічно рухається до економічного вакууму.

Щодо України, то для нашої держави, на думку Данила Моніна, можна зробити такі економічні висновки на даний момент:

1). Багато хто в економічному блоці поводиться так, ніби війни немає – і це пригнічує.

2). Економіку стабілізовано на низькому рівні. Фінансова стабільність забезпечена за рахунок грантів, насамперед США. Дякую їм.

3). Основні проблеми — відсутність грошей, перспектив роботи і від'їзд громадян, що триває (вже 7 млн осіб). Така перспектива веде країну у "сіру зону".

4). Для більшості бізнесу очевидно, що потрібні радикальні зміни в економічній політиці після закінчення війни.

Читайте також на порталі "Коментарі" — президент Росії Путін дав завдання олігархам, готує "новий етап" війни на жовтень.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини