Головна Новини Бізнес економіка Економічний фронт: як бізнес може допомогти наблизити перемогу України
commentss НОВИНИ Всі новини

Економічний фронт: як бізнес може допомогти наблизити перемогу України

Держава має допомогти бізнесу, а бізнес повинен підставити плече армії, тим самим, наблизивши перемогу над агресором

15 березня 2022, 11:55
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що Кабмін розробив та погодив пакет рішень для підтримки української економіки, щоб бізнес активно включався у роботу там, де немає активних бойових дій. Що можна сказати про соціальну відповідальність бізнесу за умов війни? Чому це важливо? Як це робиться? Як може допомогти держава? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Економічний фронт: як бізнес може допомогти наблизити перемогу України

Бізнес. Фото: з відкритих джерел

Особиста персональна відповідальність, наказ серця — віддавати своє майно, свої активи, свій час на допомогу армії

Співзасновник Українського інституту майбутнього та Центру економічного відновлення Анатолій Амелін пояснює:

"Соціальна відповідальність бізнесу – це насамперед відповідальність власників бізнесу. Від них залежить чимало. По-перше, найманий персонал. Під час військової агресії люди перебувають у стані великої невизначеності. Бізнеси багато де заморожені, закриті. І перший крок відповідальності – збереження хоча б мінімальної оплати праці, збереження робочих місць. І це рішення не так топ-менеджменту, як – власника. Другий момент – розуміння того, що це є наша спільна боротьба. Є пріоритети. Можна заощаджувати ресурси, виводити кошти в офшори. Але слід розуміти – якщо ми не допоможемо нашій армії, нашій обороні, то все, що є тут, може зникнути. Тому далекоглядні, патріотичні бізнесмени – значну частину своїх ресурсів на шкоду своєму бізнесу спрямовують на допомогу армії, на гуманітарну підтримку. Це стосується торгових мереж, виробників продуктів харчування, промислових засобів, які змогли переорієнтуватися на потреби армії, потреби країни в цей час".

Це, наголошує експерт, – особиста персональна відповідальність, наказ серця – віддавати своє майно, свої активи, свій час на допомогу армії, країні – для нашої спільної перемоги.

Держава зобов'язана допомагати, упевнений Анатолій Амелін. Тим більше, що вона має свою сферу відповідальності, зокрема соціальну. І тут держава має низку завдань:

– допомогти бізнесу у військовий та повоєнний час існувати, не закриватися, отримати ресурси, підтримку для відновлення та розвитку;

– здійснювати соціальну підтримку громадян України, які втратили прибутки;

– грамотна інформаційна кампанія;

– формування держзамовлення, особливо зараз, коли зупинилося багато логістичних, виробничих ланцюжків – держава має виступити замовником послуг, продуктів для економіки.

"Наразі, крім продовольства, різних технічних засобів, необхідних для армії, треба думати про відновлення економіки. Про те, як бізнесу зберігати та примножувати ресурси, – наголошує Анатолій Амелін. – Сьогодні до ВР вноситься законопроект, який лише трохи лібералізує взаємини бізнесу з податковою. І, на жаль, лише на час воєнного стану. Його продовжили указом президента на місяць. І це дуже короткий термін, щоб бізнес міг відчути послаблення. Отже держава може і повинна змінювати податкову та регуляторну політику, причому терміни мають бути більшими, ніж місяць чи два, а обсяг послаблень має бути ширшим і глибшим, ніж той, що пропонується сьогодні".

Усі розуміють, що від наших захисників залежить і цілісність нашої держави, і можливість у ній працювати

Координатор міжнародних соціальних проектів, засновник міжнародного глянцю Бізнес WOMAN та міжнародного клубу BUSINESSWOMAN Club Ганна Крисюк акцентує, що соціальна відповідальність бізнесу є особливо актуальною в умовах війни.

"Багато людей віддають останнє, щоб допомогти нашим військовим, біженцям. Паралельно на Західній Україні відкриваються нові підприємства, які вже почали шити білизну, термобілизну, берці, бронежилети", – зазначає експерт.

За її словами, у цій складній ситуації слід максимально кооперувати зусилля. І діяти як мінімум за трьома напрямками.

"Перший – їжа, другий – медикаменти, третій – амуніція для наших захисників. На це бізнес спрямовує основні зусилля. У лікарні, на передову йдуть вантажі з медикаментами, з продуктами, з одягом та всім, що необхідно військовослужбовцям, – розповідає Ганна Крисюк. – Держава зібрала понад 11 млрд грн на рахунок Нацбанку. Понад сім із них пішли на ЗСУ, але цього недостатньо. Адже дуже багато хто записався в територіальну оборону, до нас приїжджає чимало іноземців, готових захищати Україну від російського вторгнення. Все це потребує забезпечення".

За словами бізнес-леді, є багато прикладів волонтерства. Відкрилося понад 80 спеціальних фондів. І окремі волонтери, і волонтерські організації, бізнес-клуби, і громадські організації координують зусилля, обирають відповідні напрямки. Хтось фокусується на допомозі діткам, хтось – військовим, хтось – біженцям усіх категорій.

"Ми створили спільно з Торговельною палатою, бізнес-клубами, інформаційними холдингами та видавництвами, благодійними фондами з понад 70 країн – Міжнародний штаб допомоги українцям. Він працює за трьома напрямками: інформаційний, робота з біженцями, гуманітарна допомога. І через 6 міжнародних груп, кожна з яких має свій напрямок, намагаємося координувати зусилля збирати кошти, надсилати гуманітарну допомогу (біженцям, медикаменти тощо). Причому допомагаємо біженцям не лише десь оселитися, облаштуватись, а й – захищати свої права, отримати місце роботи, – розповідає Ганна Крисюк. – Безпосередньо співпрацюємо з МОЗ. Є чітка координація дій, розуміння, що й куди треба з препаратів направити. Співпрацюємо також із ЗСУ, допомагаємо амуніцією. Є кооперація бізнесу у цьому напрямку. Перераховують багато коштів. Адже всі розуміють, що від наших захисників залежить і цілісність нашої держави, і можливість працювати в ній. Зараз від кожного з нас залежить – якою буде Україна завтра. Важливо, щоб вона була вільною та процвітаючою. І для цього зараз потрібно робити максимум – кожен на своєму місці.

Читайте також на порталі "Коментарі" – президент Зеленський розповів про два кроки податкової реформи під час війни.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини