Головна Новини Бізнес економіка Економічний паспорт українця: спірні моменти та переваги ініціативи президента
commentss НОВИНИ Всі новини

Економічний паспорт українця: спірні моменти та переваги ініціативи президента

Закон передбачає створення Фонду майбутніх поколінь, метою якого буде накопичення державних внесків на користь його учасників з подальшим інвестуванням активів та здійснення виплат

7 грудня 2021, 12:33
Поділіться публікацією:

До Верховної Ради президентом України Володимиром Зеленським внесено законопроект "Про економічний паспорт". В Офісі президента повідомили про деталі ініціативи, про яку стало відомо 1 грудня, коли глава держави звернувся до парламенту .

Економічний паспорт українця: спірні моменти та переваги ініціативи президента

Володимир Зеленський - фото: Офіс Президента

Експерти проаналізували цю ініціативу для видання "Коментарі".

Ідея сама по собі дуже цікава і цілком реальна у реалізації та практичному втіленні

Політичний та економічний експерт Growford Institute Валерій Клочок наголошує, що на момент підготовки даного матеріалу тексти законопроектів щодо ініціативи президента щодо запровадження економічного паспорта українця та створення відповідного Фонду майбутніх поколінь були відсутні на сайті парламенту. Втім, враховуючи, що цю ініціативу збираються реалізувати через ухвалення одразу чотирьох законопроектів, а також враховуючи інформацію про сутність ідеї, озвученої радником голови Офісу президента Андрія Єрмака – Тимофія Милованова – на одному з вітчизняних телеканалів, можна зробити низку висновків.

Так, в Україні планують створити Фонд майбутніх поколінь, завданням якого буде акумулювати кошти від надходжень за сплату рентних платежів, розподіляти ці кошти між українськими дітьми, які вони зможуть отримати з досягненням повноліття. За твердженням Милованова, Київська школа економіки підготувала відповідний концепт та розрахунки:

— відкриватимуть рахунки дітям, які народилися з 2019 року;

— перші виплати розпочнуться з 2037 року;

— розмір надходжень до фонду у 2023 році становитиме близько 22-23 млрд. грн.;

— до 2037 року фонд налічуватиме понад 1,8 трлн.грн;

— виплати на одну дитину після досягнення нею 18-річного віку можуть досягти від 10 тисяч доларів;

— кошти можна використовувати на освіту, лікування або часткову оплату на придбання житла.

"Ідея сама по собі дуже цікава і цілком реальна у реалізації та практичному втіленні, – вважає Валерій Клочок. – Кошти молоді українці зможуть використати лише в Україні, якщо потрібно буде витратити на лікування, це можна буде зробити й раніше за досягнення 18-річного віку (за словами Милованова). Єдиний нюанс, що не всім дітям виповниться 18 років на момент вступу до вишу. Але цю колізію законодавці зможуть виправити у проекті закону, якщо вона там буде".

Безумовно, наголошує експерт, є низка питань і до функціонування самого Фонду майбутніх поколінь, який, ймовірно, буде відповідальним за адміністрування коштів, їхній розподіл та збереження. Адже кошти потрібно буде не просто зберегти від знецінення, а й грамотно інвестувати, не кажучи про банальне розкрадання, яке часто має місце в українських реаліях.

"Швидше за все, відповідні зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу щодо відповідальності за порушення інтересів учасників фонду мають цьому запобігти", – прогнозує Валерій Клочок.

За його словами, практики створення таких фондів є в інших країнах. Наприклад, Глобальний державний пенсійний фонд Норвегії (Government Pension Fund Global).

"Це фонд, до якого відраховуються надприбутки нафтової промисловості Норвегії. Кошти інвестують переважно за кордон, щоби не розганяти інфляцію всередині країни, – пояснює експерт. – Фонд було засновано 1990 року. Перші кошти до нього надійшли 1996-го. Мета – забезпечити відповідальне та довгострокове управління доходами від нафтогазових ресурсів Норвегії, щоб це багатство приносило користь як нинішньому, так і майбутньому поколінню. Інститут фондів національного добробуту (Sovereign Wealth Fund Institute) оцінює активи у 1,3 трильйона доларів".

Валерій Клочок запевняє, що є й інші приклади подібних ініціатив у світі. Ну а як реалізується ідея Зеленського в Україні – покаже час.

"Але вже сьогодні в українців виникає низка питань. Чому право на такі рахунки отримають діти, які народилися саме з 2019 року? Чи матимуть право на таку виплату діти українців, які народилися та проживають за кордоном? Чи матимуть таке право діти тих українців, які можуть набути громадянства України у разі ухвалення закону про множинне громадянство ? І так далі… Але в результаті можна припустити, що, враховуючи чисельність слова "вперше" під час останнього виступу Зеленського в парламенті, його команда активно готується до наступних виборів", – резюмує експерт.

Якщо за повноліття кожен українець зможе отримати, за різними розрахунками, від 10 до 20 тисяч доларів – це вже непоганий стартовий капітал, щоб забезпечити себе освітою, отримати путівку в життя, незалежно від матеріального стану своїх батьків

Голова Комітету економістів України Андрій Новак зазначає:

"Ініціатива президента про економічний паспорт українця, безперечно, правильна. Нею фактично перерозподіляється частина надприбутків олігархів на користь українських дітей".

Питання лише, наголошує експерт, у механізмах, що пропонуються для її реалізації. Чи працюватимуть вони так, як планується.

"Мова про Фонд майбутніх поколінь, який має працювати як інвестиційний фонд, заробляти сам кошти за рахунок внесків учасників – грошей, які перераховуватимуться з держбюджету. Ми розуміємо, що мова йде про тривалий проміжок часу – 18 років. І як за цей період працюватиме цей Фонд, наскільки він буде безпечним, надійним, ефективним, покаже лише час", – вважає Андрій Новак.

Ініціатива ж цілком реалістична з погляду державних фінансів та економічних механізмів, упевнений він.

За словами експерта, така практика використовується у низці країн, особливо у тих, які мають велике джерело заробітку за рахунок власних енергоресурсів.

"Це, наприклад, арабські країни, які заробляють на нафтодоларах та газодоларах. Вони відкривають своїм новонародженим громадянам рахунки у нацбанках, куди кладуть круглу суму. І банки, оперуючи цими внесками, заробляють. Після чого за досягнення повноліття громадяни одержують значні суми, – розповідає Андрій Новак. – Україна не має такого безперервного великого потоку заробітку на якомусь ресурсі. Тому наш механізм скромніший. Але якщо за повноліття кожен українець зможе отримати, за різними розрахунками, від 10 до 20 тисяч доларів – це вже непоганий стартовий капітал, щоб забезпечити себе освітою, отримати путівку в життя, незалежно від матеріального статку своїх батьків".

Раніше на порталі "Коментарі" – тисяча гривень від Зеленського: як ініціативу оцінюють експерти.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини