Головна Новини Бізнес економіка Економіка України досягла дна, - економіст
commentss НОВИНИ Всі новини

Економіка України досягла дна, - економіст

На думку науковця, відновлення української економіки, зокрема у довготривалій перспективі, здійснюватиметься шляхом передачі заморожених російських активів та репарацій РФ

6 січня 2023, 17:05 comments1031
Поділіться публікацією:

Українська економіка до початку повномасштабного вторгнення Росії не оговталася від наслідків пандемії коронавірусу, як і весь світ. Однак саме через війну глобальні тенденції руйнівніші для України. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів український науковець, економіст Роман Шеремета, пишуть "Коментарі".

Економіка України досягла дна, - економіст

Війна для економіки виявилася руйнівнішою, аніж пандемія

“Що відбувається з українською економікою? За прогнозами, ми справді сягнули дна і ми, найімовірніше, зростатимемо навіть наступного року і значно виростемо”, — вважає Шеремета.

Економіст нагадав, що до того ж Україні буде надано значну допомогу. Близько $45 млрд надійдуть зі Сполучених Штатів. І це вже рішення Конгресу. Можливо, прийдуть інші види допомоги, і це тільки від уряду. Будуть і пожертвування, і прямі іноземні інвестиції. А ще $18 млрд від Європейського Союзу.

"Загалом Україні нададуть допомог розміром близько $100 млрд. Це половина нашого ВВП у найкращий час, який ми пережили в Україні. І якщо ми зможемо виробляти понад половину ВВП, а вони дадуть нам ще половину ВВП, тоді ми переживемо цю війну”, — упевнений економіст.

На думку науковця, відновлення української економіки, зокрема у довготривалій перспективі, здійснюватиметься шляхом передачі заморожених російських активів та репарацій Російської Федерації.

“Російські активи заморожені на суму понад $300 млрд, і зараз створюється механізм конфіскації та передачі цих грошей Україні або принаймні їх частини. Це і виплати Росією репарацій. Сподіваюся, що зі зміною режиму вони будуть виплачувати поколіннями репарації. Ми введемо податок на нафту, наприклад, і щоразу, коли Росія торгуватиме нафтою, стягуватиметься невеликий податок, який виплачуватиметься Україні як частина репарацій. І цей податок буде запроваджено упродовж наступних 100 років”, — навів приклад Роман Шеремета.

А ще економіст висловив сподівання, що Україні спишуть принаймні частину боргів, проте найбільше він вірить у кредити та позики.

“Чесно кажучи, я вірю у кредити, у позики, а також у благодійність, бо позики ставлять нас перед відповідальністю. Все у дусі підприємництва — коли ви берете кредит, знаєте, що його треба повернути. Тому ви повинні набагато відповідальніше підходити до його використання. Тож у цьому немає нічого поганого за умови, що кредит має правильну структуру, правильну відсоткову ставку”, — зазначив науковець.

Зрештою, Шеремета наголосив, що як тільки бізнес побачить в Україні реальні можливості, розпочнеться траєкторія одужання економіки.

Читайте також на порталі "Коментарі" — українські банки, попри війну, працюють прибутково.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини