Головна Новини Бізнес фінанси Українські банки, незважаючи на війну, працюють прибутково: скільки заробили за січень – листопад
commentss НОВИНИ Всі новини

Українські банки, незважаючи на війну, працюють прибутково: скільки заробили за січень – листопад

За одинадцять місяців 2022 року банки в Україні заробили майже 19,5 млрд. гривень.

6 січня 2023, 16:10
Поділіться публікацією:

Упродовж січня-листопада минулого року платоспроможні українські банки отримали 19,43 млрд грн прибутку після оподаткування. Про це пишуть “Коментарі” з посиланням на Фінклуб. 

Українські банки, незважаючи на війну, працюють прибутково: скільки заробили за січень – листопад

Фото: https://pixabay.com/


Так, за даними Національного банку України найбільше за одинадцять місяців минулого року заробив державний ПриватБанк. Він отримав 22,87 млрд гривень прибутку. Йому поступаться Укрсиббанк, з 3,27 млрд гривень, а також Райффайзен Банк та Сітібанк з 2,79 млрд гривень та 2,39 млрд гривень прибутку після оподаткування відповідно. П’ятірку лідерів замикає Універсал Банк із 1,8 млрд гривень прибутку за січень — листопад.


За даними Нацбанку, 46 із 67 банків отримали прибуток у розмірі 39,1 млрд гривень, пише видання. Разом з тим 21 банк зазнав збитки на 19,68 млрд гривень.


Разом з тим найбільший розмір збитку за одинадцять місяців 2022-го отримав державний Укрексімбанк – 7,69 млрд гривень. Трохи більше пощастило Сенс Банку (колишній Альфа-банк), збиток якого склав 5,07 млрд гривень. Державний Укргазбанк за результатом січня — листопада отримав збиток на 3,75 млрд гривень. 


Раніше ми писали, що Національний банк підвищує нормативи обов’язкового резервування за коштами на вимогу та коштами на поточних рахунках банків з 11 січня. Норматив формування банками обов'язкових резервів у національній валюті зросте з 0% до 5%. Крім того, з 10% до 15% підвищиться норматив формування банками обов'язкових резервів в іноземній валюті.

В НБУ переконані, збільшення резервування сприятиме посиленню конкуренції між банками за вкладників та підвищенню ставок за гривневими депозитами. Крім того, це зумовить ріст обсягів строкових гривневих залучень банками, а також зменшенню ризиків для курсової стабільності. Разом з тим, підвищення нормативів обов’язкових резервів сприятиме дедоларизації депозитів та дозволить регулятору утримувати контроль за динамікою інфляції. Нововведення не повинно перешкоджати банківському кредитуванню, запевняють у Нацбанку.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://finclub.net/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини