Головна Новини Бізнес економіка НБУ підвищить нормативи обов’язкових резервів банків: на що це вплине
commentss НОВИНИ Всі новини

НБУ підвищить нормативи обов’язкових резервів банків: на що це вплине

НБУ підвищує нормативи обов’язкового резервування за коштами на вимогу та коштами на поточних рахунках банків з 11 січня.

25 грудня 2022, 13:35
Поділіться публікацією:

Національний банк вирішив збільшиться норматив формування банками обов'язкових резервів у національній валюті з 0% до 5%. Про це повідомляє пресслужба регулятора. 

НБУ підвищить нормативи обов’язкових резервів банків: на що це вплине

Фото: https://pixabay.com/


Нововведення, зокрема, стосується: 

коштів на вимогу та на поточних рахунках юридичних і фізичних осіб;

вкладів і коштів на поточних рахунках інших банків-нерезидентів, а також за кредитами, отриманими від міжнародних (крім фінансових) та інших організацій-нерезидентів.


Крім того, з 10% до 15% підвищиться норматив формування банками обов'язкових резервів в іноземній валюті.У той же час в НБУ вирішили не змінювати нормативи за строковими коштами на рахунках юридичних та фізичних осіб. Нововведення почнуть діяти з 11 січня 2023 року. 


“Підвищення нормативів обов'язкового резервування дасть змогу знизити вільну ліквідність у банківській системі. Очікується, що загальний обсяг обов’язкових резервів, який формуватимуть банки, збільшиться орієнтовно на 68 млрд грн”, — сказано у повідомленні. 


В НБУ переконані, збільшення резервування сприятиме посиленню конкуренції між банками за вкладників та підвищенню ставок за гривневими депозитами. Крім того, це зумовить ріст обсягів строкових гривневих залучень банками, а також зменшенню ризиків для курсової стабільності. Разом з тим, підвищення нормативів обов’язкових резервів сприятиме дедоларизації депозитів та дозволить регулятору утримувати контроль за динамікою інфляції. Нововведення не повинно перешкоджати банківському кредитуванню, запевняють у Нацбанку. 


Раніше в коментарі виданню начальник управління казначейства Forward Bank Руслан Королік зауважував, що підвищення нормативу обов'язкового резервування та дозвіл банкам покривати 50% від загального обсягу за рахунок ОВДП, свідчить про те, що НБУ планує зменшити певну кількість "зайвих" грошей і таким чином вплинути на стримування зростання інфляції та підтримку стабільності курсу гривні. 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

uuuu

25 грудня 2022, 18:36

Найди себе снегурочку на ночь (без шлюх и разводил), здесь девушки ищут только сeкcа, многие готовы на эксперименты.------- https://min.lc/sisy


Новини